Infofinanciar > Info > Românii care vând produse din pachetul de alimente de 24 de kg riscă sancțiuni grave. Marcel Boloș: „Va fi anunțată Poliția”
Info

Românii care vând produse din pachetul de alimente de 24 de kg riscă sancțiuni grave. Marcel Boloș: „Va fi anunțată Poliția”

brasov.net
sursa foto: brasov.net

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că pachetele de 24 kg cu alimente au început să fie distribuite. Aceste pachete, achiziționate cu fonduri europene, au rolul de a hrăni familiile vulnerabile din România, care trăiesc în sărăcie extremă. Fiind un proiect de ajutorare socială, beneficiarii care vând pachetele riscă sancțiuni dure.

Marcel Boloș a vorbit de asemenea despre conținutul pachetelor cu alimente. În componența lor intră 12 tipuri de produse, menite să satisfacă nevoile nutritive de bază ale persoanelor vulnerabile. În momentul de față, a început distribuția celei de-a cincea tranșe de pachete din cadrul programului de ajutorare socială.

Ce a declarat Marcel Boloș

„Valoarea pe care o avem pentru un pachet şi pe care am achitat-o este cu preţul ajustat de 190 de lei. Dacă aceste alimente ar trebui cumpărate de la raft astăzi, ar trebui să plătească 260 de lei, deci iată ce înseamnă o achiziţie de alimente în regim centralizat. Am realizat această economie de cheltuială, dar şi sprijinul pentru industria alimentară pentru că tot ce aţi văzut aici, marea majoritate, cu excepţia orezului, sunt produse româneşti”, a afirmat membrul Guvernului, conform antena3.ro.

Astfel, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene aduce în discuție stimularea industriei alimentare românești. El susține că toate produsele alimentare distribuite, exceptând orezul, au proveniență românească.

Prevederi suplimentare și sancțiuni

Omul politic a făcut publice și cantitățile totale de alimente care sunt distribuite în cadrul proiectului european:

„Dacă ar fi să luăm în calcul impactul celor şase tranşe pe care le asigurăm, de pachete alimentare, discutăm de 32.000 de tone de făină, 28.000 de tone de făină de mălai, 28 de milioane de borcane de compot, deci una peste alta, pentru industria alimentară din România este un ajutor deosebit.

Valoarea unei tranşe este de aproximativ 220 de milioane de lei şi avem această finanţare asigurată din Programul Operaţional Sprijin pentru Persoane Defavorizate.

În România avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pentru care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al preţului la utilităţi şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic”, a mai spus Marcel Boloș.

Totodată, ministrul a specificat că beneficiarii nu au dreptul să vândă pachetele de alimente  pe care le primesc în cadrul programului. Dacă sunt prinși întreprinzând astfel de activități comerciale, ei riscă să fie scoși de pe lista beneficiarilor.

Omul politic îndeamnă martorii la astfel de acțiuni să informeze structurile locale de poliție sau Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Dacă sunt astfel de situaţii (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de situaţii, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor.

Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a încheiat Marcel Boloș.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.