Infofinanciar > Info > Românii achită prețuri exorbitante pentru gaze! Cum arată de fapt prețurile de pe piața europeană
Info

Românii achită prețuri exorbitante pentru gaze! Cum arată de fapt prețurile de pe piața europeană

preturi gaze facturi bzc.ro
Sursa foto: bzc.ro

În acest moment, prețul pe care românii au ajuns să îl achite pentru facturile la gaz este mai mare decât cel al pieței, chiar dacă acesta este plafonat. Mai mult decât atât, la nivel european, prețul gazelor naturale a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. 

Prețul achitat de către consumatori pentru gaze naturale, deși este plafonat, este cu 25 de puncte procentuale mai mare decât prețul pieței europene, iar diferența pentru consumatorii non casnici este chiar mai mare, prețul fiind cu 38 de puncte procentuale mai ridicat decât prețul pieței. 

Cum arată analiza de preț realizată pentru România 

Asociația Energia Inteligentă a realizat anumite calcule care revelă că un consumator casnic care locuiește într-o casă de dimensiune medie, achită cu aproximativ 1.500 de lei pe an, în plus, față de prețul pieței. În plus, pentru un apartament încălzit cu gaze, pentru un consum mediu, suma de plată este cu 900 de lei mai mare, pe an, față de piața europeană. 

Iar o societate comercială care are un birou încălzit pe bază de gaze, care se încadrează la categoria de consumator non casnic, ar achita cu 3.200 de lei pe an mai mult decât un consumator similar din alt stat european. 

Prețul gazului a atins în această dimineață cel mai scăzut nivel din ultimii ani la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, 24,17 euro pe Megawatt pe oră.  

Având în vedere că românii continuă să plătească prețuri mari pentru gaze ieftine, acest lucru este paradoxal. 

Dacă se renunță la plafonare, prețurile din România vor continua să crească 

Recent, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să renunțe la plafonarea prețurilor pentru facturile de energie electrică și gaze, în contextul în care prețurile la nivel european au scăzut sesizabil, astfel încât să se realizeze o echilibrare a finanțelor publice și respectarea regulilor fiscale impuse pentru anul 2024. 

„Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie. 

Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat Adrian Câciu, potrivit Antena 3.