Infofinanciar > Info > Ce arde în coaliția de guvernare? Cristian Bușoi: „Pentru noi linia roșie e impozitul progresiv”
Info

Ce arde în coaliția de guvernare? Cristian Bușoi: „Pentru noi linia roșie e impozitul progresiv”

PNL-si-PSD independentul.com
Credit imagine: independentul.com

Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL, afirmă că în coaliția de guvernare nu există dispute care să periciliteze buna desfășurare a activităților. Totuși, un punct asupra căruia oficialii nu au căzut de acord este cel al impozitării progresive.

În afara părerilor împărțite, dificultățile de implementare a unui astfel de program îi descurajează pe oamenii politici.

Ce a declarat Cristian Bușoi

Întrebat care este situația conflictuală din coaliția de guvernare, Cristian Bușoi a dat un răspuns optimist.

„Nu sunt conflicte, sunt discutii în contradictoriu, dar nu pun în pericol stabilitatea coaliției de guvernare. Avem fiecare partid, înainte de calculele electorale, o responsabilitate față de țară mai ales într-un context dificil. Înainte de orice dezbatere (din coalitie) se aduce în dezbatere contextul geopolitic. Cred că ambele partide înteleg că trebuie să ducă la bun sfârșit acest acord de guvernare”, a spus europarlamentarul, pentru Antena3 CNN.

El a declarat și că anul 2024 va fi unul dificil, mai ales deoarece va fi electoral pe toate liniile. Este o situație rară, în care toate alegerile politice se desfășoară în același an.

„Evident că în 2024 va fi o competitie, va incepe la europarlamentare, va continua la locale, parlamentare, iar funcția de președinte e extrem de improtantă și fiecare partid, orice ar declara public, își dorește să dea președintele”, a adăugat acesta, conform romaniatv.net.

Problema impozitării progresive

Un alt motiv de fricțiune, în afara competiției electorale, este proiectul impozitării progresive. În momentul de față, PNL se opune implementării lui.

Vicepreședintele partidului își argumentează poziția astfel: „Pentru noi linia roșie e impozitul progresiv. Am mai avut în România, aveam foarte mare evaziune fiscală. Că unica și-a dovedit utilitatea și bugetul României a fost într-un bun echilibru și o dezvoltare constantă”.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, își exprimă reticența față de un astfel de program din cauza dificultăților de adoptare. Impozitul progresiv presupune „o schimbare fundamentală”. Mai mult decât atât, „Aceea e o schimbare fundamentală a regimului fiscal, trecerea de la, să spunem, cota unică, care nu mai există, că nu mai avem cotă unică, la o impozitare progresivă. Noi avem o cotă regresivă în România, ceea ce nu e în regulă. O schimbare radicală a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresivă nu este decizia unui om, nu poate să facă așa ceva.

Un premier, oricât ar fi de strălucit, de luminat, de bun specialist, nu poate. Este o decizie politică care privește coaliție, admițând că va rămâne această coaliție. Nu se poate, pentru că premierul, dacă nu ar fi suficient de persuasiv sau… În primul rând, nu poate să impună un singur om așa ceva, chiar dacă el provine de la partidul care reprezintă grosul într-o coaliție prin numărul de parlamentari”, a spus Președintele Consiliului Fiscal pentru a-și exprima scepticismul.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.