Info

România va beneficia de 16 locomotive electrice. Valoarea acestora se ridică la 400 de milioane de lei

România va beneficia de 16 locomotive electrice. Valoarea acestora se ridică la 400 de milioane de lei
sursa foto - cfrcalatori.ro

Căile ferate române se vor bucura de 16 locomotive electrice pentru trenuri de lung parcurs, cu o valoare estimată de 400 milioane de lei (fără TVA), a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Acestea vor fi achiziționate la licitație.

Finanţarea proiectului de investiţii pentru cele 16 locomotive electrice se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) „Componenta 4 – Transport durabil” şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Problema infrastructurii

Noile locomotive electrice vor avea viteze de circulaţie de până la 200 km/h și se vor încadra în standardele tehnice europene de interoperabilitate. De asemenea,  vor avea costuri reduse de operare, un nivel mai mic de poluare și vor asigura transportul între marile orașe ale României, anunță ARF, conform adevarul.ro.

Cu toate acestea, căile ferate din România nu pot susține o viteză mai mare de 160 km/h, fapt ce pune utilitatea acestor noi locomotive sub semnul întrebării. „Nu avem nicio linie cu 200 de kilometri pe oră și cele care sunt în modernizare acum sunt de 160 kilometri pe oră, atunci de ce să ceri 200 kilometri pe oră, asta e prima chestiune. Evoluția locomotivelor e foarte rapidă și când vom avea linii de 200 kilometri pe oră, acestea vor fi învechite”, a declarat Radu Zlatian, director în cadrul producătorului român Softronic Craiova.

„Noile locomotive pe care ARF dorește să le achiziționeze ar fi pe 4 osii, ceea ce reprezintă o altă problemă. În România nu face nimeni pe patru osii. A te apuca acum să faci o locomotivă fără licență îți ia cam zece ani sau șase-șapte ani dacă e cu licență. Sunt cheltuieli enorme cu proiectarea, cu certificarea, e o treaba foarte complicată să faci acum o locomotivă”, a adăugat Zlatian.

Investiții considerabile în trenuri franțuzești

În martie, România a achiziționat și 20 de trenuri electrice furnizate de compania franceză Alstom, fiind apoi suplimentate cu încă 17 trenuri luna aceasta. Suma pe care România o va plăti se ridică la 220 de milioane de euro. Alături de achiziția trenurilor, statul român trebuie să plătească și pentru serviciile de mentenanță aferente acestora, pe o perioadă de 15 ani. Această situație se va aplica și pentru noile locomotive.

Autoritatea de Reformă Feroviară este o structură specializată aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii ce are ca obiect de activitate implementarea reformei în sectorul feroviar, conform Master Planului General de Transport, precum şi achiziționarea de material rulant care se va preda, în condițiile legii, operatorilor de transport public feroviar de călători. Cu toate acestea, infrastructura căilor ferate române poate constitui un impediment considerabil, în ciuda intențiilor modernizatoare ale ARF.