Info

Vin banii din PNRR! România primește prima tranșă de 2,6 miliarde de euro din partea Uniunii Europene

Bani PNRR, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat în timpul unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria, în decursul zilei de vineri, că țara noastră urmează să primească în perioada următoare (2-3 săptămâni), prima tranşă de 2,6 miliarde de euro din partea UE, bani accesați prin prisma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întocmit de Guvern. Autoritățile s-au angajat să folosească acești bani pentru a derula mai multe activități de modernizare și îmbunătățire pe plan național.

„După cum a fost anunţat oficial încă de ieri de către Comisia Europeană, România a primit aprobarea pentru prima tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 2,6 miliarde de euro, care se adaugă la cele 3,79 miliarde de euro pe care ţara noastră deja le-a primit ca prefinanţare în cadrul acestui program. Cele 2,6 miliarde de euro vor intra în ţara noastră în 2 – 3 săptămâni, cât durează procedurile la nivel european. Este o etapă parcursă la nivelul comitetelor de specialitate din cadrul ECOFIN, urmată apoi de aprobarea pe care miniştrii de Finanţe, reuniţi în Consiliul ECOFIN, urmează să o dea în acest sens. Estimările ministerului de resort sunt că în 2 – 3 săptămâni aceşti bani, aceste 2,6 miliarde de euro, vor intra în ţara noastră”, a transmis Cărbunaru.

Cum vor fi folosiți acești bani

Printre măsurile vizate de Executiv se numără: modernizarea a 100 de creșe, finanţarea obiectivelor de infrastructură rutieră şi feroviară, derularea proiectelor de reducere a abandonului şcolar, de digitalizare a universităţilor, de cogenerare şi producere de hidrogen. Dan Cărbunaru a oferit mai multe detalii despre cum vor fi utilizați acești bani.

„Pentru Autostrada A7 sunt, deja, trei sectoare contractate, valoarea totală a acestor lucrări fiind de 1,5 miliarde de euro. La ele se adaugă ‘Valul Renovării’, contracte lansate de Ministerul Dezvoltării. De asemenea, contracte pentru modernizarea a 100 de creşe, digitalizarea la nivelul universităţilor din România, alte 4.000 de contracte de finanţare pentru şcoli astfel încât să se atingă obiectivul de reducere a riscului de abandon şcolar. Proiecte de cogenerare gestionate de Ministerul Energiei, dar şi de producere de hidrogen, la acelaşi minister. Totodată, din aceşti bani vor fi finanţate şi lucrările de la calea ferată Caransebeş – Timişoara – Arad”, a precizat Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Potrivit estimărilor Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, până la finele anului, în România vor intra 12 miliarde de euro, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Câți bani a absorbit România de la Uniunea Europeană

Dan Cărbunaru a anunțat că, potrivit estimărilor Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, România va primi, până la sfârșitul acestui an, 12 miliarde de euro prin PNRR.

„Prin aceste sume, cele 3,79 de miliarde prefinanţare, la care se adaugă cele 2,6 miliarde din prima tranşă, dacă adăugăm şi cele 3,8 miliarde de euro pe care România le-a atras din fonduri europene aferente perioadei 2014 – 2021, ajungem la 10 miliarde de euro, bani europeni, fie din Cadrul financiar multianual, fie din cadrul PNRR, care intră în România în această perioadă. Estimările la nivelul ministerului de resort sunt că vom depăşi sau cel puţin ne vom apropia de 12 miliarde de euro până la finalul acestui an. Spre comparaţie, anul trecut, potrivit datelor existente la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, banii europeni, e adevărat, fără PNRR, care au fost absorbiţi în ţara noastră au fost de 3,5 miliarde de euro”, a completat Dan Cărbunaru.