Infofinanciar > Info > România cumpără încă 17 trenuri de la francezi! Valoarea tranzacției se ridică la 220 milioane euro
Info

România cumpără încă 17 trenuri de la francezi! Valoarea tranzacției se ridică la 220 milioane euro

Trenuri, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritatea Română pentru Reforma Feroviară (ARF) vrea să cumpere a 17 trenuri electrice inter-regionale Coradia Stream, precum și serviciile de întreținere ale acestora pe 15 ani de la compania franceză Alstom. Aceasta ar fi a doua tranzacție dintre cele două entități, după ce România a mai cumpărat 20 de astfel de trenuri în luna martie a anului curent. România va plăti francezilor 220 milioane euro pentru achiziționarea acestor mijloace de transport performante.

De altfel, și compania franceză a făcut anunțul semnării acestui contract.

„Alstom, lider global în mobilitate inteligentă şi sustenabilă şi Autoritatea Română pentru Reforma Feroviară (ARF) au semnat un act adiţional la contractul iniţial pentru livrarea unor trenuri electrice inter-regionale Coradia Stream suplimentare şi a serviciilor de întreţinere asociate timp de 15 ani. Aceste trenuri vor completa primele 20 de unităţi, comandate în martie 2022, creând astfel prima flotă feroviară de călători furnizată de Alstom în România”, au anunțat reprezentanții Alstom.

Aceste trenuri vor circula pe următoarele linii de cale ferată din țara noastră: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroşani – Simeria, Bucureşti-Nord-Craiova –Timişoara – Arad, Cluj-Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Potrivit datelor ARF, contractul semnat cu firma franceză pentru a cumpăra cele 37 de trenuri electrice, precum și serviciile de mentenanţă aferente acestora pe o perioadă de 15 ani, valorează 2.421.771.878 lei, fără TVA, bani din fonduri europene. În plus, partea franceză se obligă prin contract să livreze primul tren până la finalul anului 2023 şi toate cele 37 de bucăți până la finalul anului 2024.

Ce dotări vor avea noile trenuri

Potrivit constructorilor, aceste trenuri vor atinge o viteză maximă de 160 km/h. De asemenea, noile mijloace de transport vor avea în dotare un sistem digital de numărare a călătorilor, cu senzori de înaltă precizie. Fiecare tren va fi compus din şase vagoane, în care pot intra 350 de locuri de pasageri, în timp ce fiecare vagon va fi echipat cu suport pentru bagaje de dimensiuni mari. În privința sistemului de informare a pasagerilor, acesta va include un sistem de informare sonoră şi un sistem de afişare dinamică. Culorile şi ultimele finisaje vor fi complet personalizate, conform cerinţelor ARF, scrie G4Media.

„Aceste 37 de trenuri electrice inter-regionale moderne vor contribui în mod semnificativ la tranziţia ţării către o mobilitate sustenabilă, în conformitate cu ambiţia Alstom de a deschide calea către o mobilitate mai ecologică şi mai inteligentă la nivel mondial. Sunt încântat că România se alătură numeroaselor ţări europene care beneficiază de tehnologiile feroviare regionale marca Alstom”, a precizat Gabriel Stanciu, managing director Alstom România, Bulgaria şi Moldova.

Trenurile Coradia Stream au fost dezvoltate pentru a servi „piața feroviară a Europei”. Acestea pot funcţiona pe toate rutele de cale ferată de pe continentul European, care sunt  alimentate cu energie electric, întrucât respectă standardele europene (EN) şi Specificaţiile tehnice de interoperabilitate (STI).