Infofinanciar > Info > România, țara cu al doilea cel mai mare potențial verde! Țara noastră se află în fruntea topului din Europa Centrală și de Est
Info

România, țara cu al doilea cel mai mare potențial verde! Țara noastră se află în fruntea topului din Europa Centrală și de Est

energie verde Sursă foto: panourisolare-eco.ro
Sursă foto: panourisolare-eco.ro

În acest moment, când se anticipează că doar 300 MW vor fi puși în funcțiune până în 2023, este aproape imposibil de imaginat că România va încheia acest deceniu cu noi proiecte de energie verde de asemenea dimensiuni. Cu toate acestea, într-un scenariu extrem de optimist, în care totul se leagă la nivel local, este realizabil. 

Cu toate acestea, dacă România urmează scenariul prezentat în PNAER, planul național de energie verde, ar trebui să aibă aproximativ 10 GW de energie verde suplimentară la sfârșitul anului 2030.  

Acest lucru se bazează pe un scenariu de bază, realist. Conform acestor statistici, România este, după Polonia, cea mai ecologică națiune din Europa Centrală și de Est (ECE). Întrebarea crucială este cât de mult din acest potențial va fi investit cu adevărat și câți GW vor rămâne pe hârtie. 

România trebuie să facă mai multe mișcări pentru energia verde 

„Ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) au făcut progrese majore în ceea ce priveşte tranziţia lor energetică în ultimii ani“, arată un studiu realizat de analiștii de la EMBER, un grup de cercetare care are ca obiectiv găsirea de soluții pentru trecerea la energia regenerabilă. 

În comparație cu o strategie prudentă dictată de planurile naționale de energie verde, EMBER estimează că, dacă țările din această regiune ar urma o cale ambițioasă de dezvoltare a energiei verzi, s-ar putea obține o scădere a prețurilor cu 29%. „Asta nu doar că ar face regiunea mult mai competitivă la nivelul UE, dar i-ar spori şi securitatea din punct de vedere energetic.“ 

Prin intermediul acestor progrese în domeniul energiei verzi, Europa Centrală și de Est ar putea avea oportunitatea de a ajunge chiar și la nivelul Chinei, în ceea ce privește dezvoltarea sistemelor care să țină pe loc încălzirea globală. 

Creșterea energiei verzi din China oferă speranță în privința încălzirii 

Potrivit unui nou studiu, energia eoliană și cea solară sunt în plină expansiune în China și ar putea contribui la limitarea emisiilor de carbon la nivel mondial mult mai repede decât se așteaptă. Numai instalațiile de panouri solare cresc într-un ritm care ar putea crește capacitatea globală cu 85% până în 2025. 

Potrivit raportului, obiectivele țării în materie de energie verde pentru 2030 ar urma să fie depășite cu cinci ani înainte de termen. Însă, potrivit autorilor, centralele pe cărbune sunt, de asemenea, în creștere, parțial ca rezervă pentru toate noile ferme eoliene și solare. 

China este deseori considerată cheia eforturilor mondiale de a reduce emisiile de carbon, care sunt cauza principală a schimbărilor climatice. Această țară este cel mai mare utilizator de cărbune din lume, în special pentru producerea de energie electrică. Utilizarea cărbunelui este responsabilă pentru aproximativ 69% din emisiile de dioxid de carbon ale Chinei, potrivit MediaFax.