Infofinanciar > Info > România și Ucraina vor organiza prima Conferinţă privind securitatea Mării Neagre. Anunțul a fost făcut de Bogdan Aurescu
Info

România și Ucraina vor organiza prima Conferinţă privind securitatea Mării Neagre. Anunțul a fost făcut de Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Sursă foto: EPA
Sursă foto: EPA

Prima reuniune la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră este organizată de România și Ucraina. Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, a anunțat-o luni, 20 martie.

„Îi voi informa astăzi pe colegii mei despre faptul că România şi Ucraina vor organiza în luna aprilie, în comun, prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea. Aceasta va fi organizată la Bucureşti şi va fi o ocazie foarte importantă pentru a ne baza pe lecţiile învăţate în urma războiului şi pentru a vedea ce putem face pentru a avea o regiune a Mării Negre mai sigură în viitor”, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, luni, la Bruxelles.

România pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află la Bruxelles, unde participă la Conferința internațională a donatorilor pentru sprijinirea victimelor cutremurelor din Turcia și Siria, precum și la reuniunea comună a miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că subiectul atenuării impactului războiului Rusiei împotriva Ucrainei este cel mai important la Consiliul Afaceri Externe, vorbind despre punctele actuale de pe agenda pe care le va aborda în numele României.

„Voi reitera din nou importanţa sprijinirii Ucrainei pe toate dimensiunile. Voi exprima, astăzi, sprijinul României pentru noile măsuri din cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, pentru furnizarea de muniţie pentru Ucraina”, a mai spus Aurescu, potrivit Realitatea.net.

Ministrul a susținut că țara noastră este pregătită să alcătuiască un nou set de sancțiuni împotriva Kremlinului. „România este pregătită să lucreze pe un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu, despre mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Acesta a abordat și subiectul mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus Vladimir Putin, spunând că: „Nimeni nu trebuie să aibă impunitate în ceea ce priveşte crimele internaţionale comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc”. Printre altele, Bogdan Aurescu a declarat că Busola Strategică progresează și că va atrage atenția asupra situației din Republica Moldova și a necesității de a ajuta administrația de la Chișinău.

„Trebuie să continuăm susţinerea procesului de reformă în vederea integrării europene a ţării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă (UE) axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancţiuni împotriva acţiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituţionale şi a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a afirmat Bogdan Aurescu.

În ceea ce privește Iranul, acesta a declarat că va susține aprobarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. La 6 februarie, România va oferi 1,3 milioane de euro pentru victimele cutremurelor din Turcia și Siria. Ministrul Aurescu a declarat că va transmite, în cadrul reuniunii internaționale a donatorilor pentru Turcia și Siria, sprijinul total al României pentru reabilitarea și măsurile de aliniere a suferințelor populației afectate de cutremur. „Voi anunţa astăzi o contribuţie a României de 1,3 milioane de euro pentru ambele ţări”,a adăugat ministrul de Externe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.