Infofinanciar > Info > România și Republica Moldova s-au angajat într-un proces comun de digitalizare! În ce va consta acesta
Info

România și Republica Moldova s-au angajat într-un proces comun de digitalizare! În ce va consta acesta

Digitalizare, Sursă foto: Publika TV
Sursă foto: Publika TV

Oficialii din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării au anunțat marți că memorandumul semnat pe 11 februarie 2022 între România și Republica Moldova pentru co-crearea, testarea şi implementarea în comun a soluţiilor digitale în sectorul public a intrat în linie dreaptă. În acest sens, Guvernul de la Chișinău a desemnat Agenţia de Guvernare Electronică drept instituție responsabilă pentru a îndeplini acest obiectiv.

Reprezentanții MCID au transmis, printr-un comunicat, că în prima etapă a acordului dintre cele două părți au fost identificate mai multe priorități comune, printre care: consolidarea infrastructurii digitale din sectorul public, susţinerea proceselor de dezvoltare a societăţii digitale şi economiei digitale inovatoare şi reziliente comune, co-crearea, testarea şi implementarea noilor soluţii digitale, sprijinirea eforturilor comune de preluare şi transpunere a noilor tehnologii.

„Avem cu România o agendă comună clară, prin care ne-am angajat să colaborăm şi să ne susţinem reciproc pentru impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experienţă, mobilizarea resurselor tehnice, financiare şi umane, în vederea dezvoltării spaţiului digital comun. România este principalul partener al Republicii Moldova, ne sprijină în fiecare domeniu, avem relaţii economice foarte strânse, deci avem nevoie de această interoperabilitate”, a precizat viceprim-ministrul pentru Digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Ţurcanu, scriu cei de la Agerpres.

Ce spune partea română

De asemenea, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a susținut că elaborarea unui spaţiu digital comun va fi în beneficul ambelor state, atât României, cât și Republicii Moldova.

„Pe lângă multiplele beneficii de ordin tehnologic, financiar sau uman, Republica Moldova îşi va creşte capacităţile de a transpune standardele şi reglementările Uniunii Europene şi de a aplica cele mai bune practici internaţionale în domeniul transformării digitale. România va beneficia de platformele şi serviciile digitale ale Republicii Moldova, construite pe standarde deschise şi adaptabile rapid la nevoile noastre. În acelaşi timp, având în vedere statutul de membru al Uniunii Europene al României, spaţiul digital comun va contribui la dezvoltarea unor soluţii compatibile cu standardele şi reglementările Uniunii Europene, facilitând interacţiunile transfrontaliere fără piedici între cetăţenii şi mediul de afaceri din Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a apreciat oficialul român.

Ce vom dezvolta împreună cu Rep. Moldova

În comunicatul emis de MCID, responsabilii desemnați ai celor două țări vor dezvolta împreună sisteme informaţionale partajate și, de asemenea, vor implementa cele mai bune soluţii pentru a facilita schimbul de date dintre cele două state.

Totodată, autoritățile se vor implica în procesul de co-creare a sistemelor informaţionale reutilizabile pe teritoriul ambelor state și vor asigura mentenanţa viitoare a aplicaţiilor şi serviciilor electronice dezvoltate în comun în cele două ţări.

România are de învățat de la „frații ei”

În luna august 2022, ministrul român al Digitalizării, Sebastian Burduja, a susținut că Republica Moldova este mult mai avansată din punct de vedere al digitalizării față de România. Declarația a fost rostită de oficial după ce acesta a efectuat o vizită în țara vecină.

„Republica Moldova este la ani-lumină din punct de vedere al digitalizării statului, față de România”, a precizat Burduja la acea vreme într-o intervenție la Digi24, scriu cei de la Euractiv.

„Am fost la Chișinău la o lună – o lună și jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Țurcanu, un om excepțional, un specialist adevărat și un profesionist desăvârșit. Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziție practic gratuit soluțiile pe care le-au dezvoltat și le-au luat 10 ani de zile”, a mai adăugat atunci acesta.