Infofinanciar > Info > România se digitalizează! Sebastian Burduja: Investiții de peste 6 milioane de euro în cloud-uri guvernamentale
Info

România se digitalizează! Sebastian Burduja: Investiții de peste 6 milioane de euro în cloud-uri guvernamentale

Sebastian Burduja, sursă foto Aspen Institute Romania
sursă foto Aspen Institute Romania

Ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a afirmat joi, la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable”, că România este considerată un exemplu demn de urmat datorită măsurilor adoptate pentru digitalizare, precum iniţierea unui pachet legislativ unic la nivel european şi investiţii de peste 6,6 milioane de euro în cloud-ul guvernamental prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Am vorbit despre transformarea digitală din această ţară. Împreună, alături de aliaţii şi prietenii noştri, şi sunt foarte onorat să-l menţionez aici pe domnul Sabin Sărmaş, care este preşedintele Comisiei pentru digitalizare, în Parlamentul României, am demarat aceste proceduri de transformare digitală în regiune. Nu este meritul nostru, este un efort naţional pe care l-am întreprins.

Investiții de peste 6 milioane de euro pentru cloud-urile guvernamentale

Înainte, Sabin a demarat aceste eforturi în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României şi România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse. Am iniţiat un pachet legislativ care este unic la nivel european şi vă voi da câteva exemple în acest sens. În ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, avem investiţii de peste 6,6 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acest lucru a necesitat o nouă legislaţie, despre cum ne vom conecta la cloud-urile comerciale, unde sunt, ce sunt datele colective, unde sunt stocate acestea, care sunt politicile în această materie. Acestea sunt domenii în care România a demarat acţiuni cu mult timp înaintea altor state”, a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit demnitarului, digitalizarea cazierului juridic a fost bine primită de către cetățenii români, generând peste 50.000 de cereri pentru obținerea online a acestui document în doar câteva săptămâni.

50.000 de cereri de cazier juridic online

„În ceea ce priveşte interoperabilitatea, Sabin (Sărmaş – n. r.) a vorbit despre aceste lucruri. Sunt soluţii antivirus care au făcut sistemele noastre vulnerabile. Există foarte multe progrese pe care le-am întreprins. Am digitalizat toate cazierele juridice. Spre surprinderea multora, totul se poate face online şi există peste 50.000 de români care au reuşit să aibă acces la cazierul judiciar, în câteva săptămâni.

Deci, acest lucru ilustrează puterea transformării digitale. Economia, până la urmă, se referă la competitivitate şi perspectiva orientată spre viitor. Sigur că şi inteligenţa artificială joacă un rol important. Am lansat, recent, o cercetare privată academică, denumită ION, care este sprijinită şi de prim-ministrul nostru, şi care a fost prezentată în media internaţională ca fiind primul consultant digital, bazat pe inteligenţă artificială”, a mai precizat Sebastian Burduja.

Joi are loc continuarea celei de-a treia ediţii a Conferinţei Romanian Business & Investment Roundtable, care include o nouă serie de dezbateri axate pe perspectivele macroeconomice, potrivit Agerpres.