Info

România scapă de MCV după 15 ani! Țara noastră corespunde acum cerințelor UE

Comisia Europeană- sursa foto - hotnews.ro
sursa foto hotnews.ro

Comisia Europeană a anunțat astăzi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), impus României în 2007, pe fondul aderării la UE. Scopul acestuia este de a monitoriza activitățile cu privire la respectarea drepturilor omului, a statului de drept, lupta împotriva corupției și reformelor din cadrul legislativ.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, România se află în concordanță cu cerințele Uniunii Europene cu privire la aceste aspecte, motiv pentru care a decis retragerea MCV-ului, după o perioadă de monitorizare de 15 ani. După recomandarea Comisiei, următorul pas este aprobarea de către Parlamentul European și de Consiliul UE. 

România, cu un pas mai aproape de Schengen

După retragerea acestuia, monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept la nivelul Uniunii. Această decizie reprezintă un moment important pentru România, având în vedere că aprobarea ridicării MCV-ului până la final de an poate fi criteriul decisiv pentru aderarea la Schengen, conform Observator.

La momentul aderării la UE, la 1 ianuarie 2007, România mai avea încă probleme legate de reforma judiciară și de control asupra corupției, motiv pentru care Comisia a instituit Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta țara să remedieze aceste probleme.

”România și-a demonstrat deja angajamentul ferm de a lucra în contextul ciclului anual al raportului privind statul de drept și continuă să coopereze în mod constructiv în acest cadru. În paralel, Planul de redresare și reziliență al României a permis, de asemenea, stabilirea unor jaloane specifice pentru realizarea de progrese”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, Comisia consideră că România și-a atins obiectivele stabilite și a atins nivelul de progres stipulat la momentul aderării. Criteriile stabilite de UE se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea acesteia.

România și-a atins obiectivele cerute de UE

“Comisia este încrezătoare că, acum, odată cu adoptarea principalelor etape finale, cooperarea și monitorizarea sistemului judiciar și a politicilor anticorupție din România pot fi continuate în cadrul raportului privind statul de drept și al altor elemente consacrate ale setului de instrumente privind statul de drept care se aplică tuturor statelor membre. Există deja recomandări în acest sens formulate în temeiul rapoartelor privind statul de drept, precum și programe în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic pentru a sprijini procesul de reformă”, se mai arată în comunicat, citat de G4Media.

De asemenea, Comisia Europeană precizează că este important ca România să continue să lucreze în mod consecvent la transpunerea în acte legislative concrete a angajamentelor restante specificate în raport și la continuarea punerii în aplicare a acestora, în cadrul ciclului anual al raportului privind statul de drept și cu sprijinul altor elemente ale setului de instrumente al UE privind statul de drept.

Înainte de a lua o decizie finală cu privire la România în conformitate cu Decizia privind MCV, Comisia va ține seama în mod corespunzător de observațiile Consiliului, precum și de cele ale Parlamentului European.