Infofinanciar > Info > România roagă Austria să reconsidere opoziția sa față de aderarea în Schengen! Scrisoarea Ambasadei către președintele austriac
Info

România roagă Austria să reconsidere opoziția sa față de aderarea în Schengen! Scrisoarea Ambasadei către președintele austriac

romania.ro
sursa: romania.ro

Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, s-a adresat printr-o scrisoare președintelui austriac federal Alexander Van der Bellen, cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. 

Scrisoarea vine în urma deciziei oarecum derutante ale Austriei de a-și schimba ulterior poziția față de aderarea României la Spațiul Schengen, după ce aceasta a părut să se încline spre a vota pozitiv pe 8 decembrie. Momentan, Austria se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen pe motivul migrărilor ilegale din regiunea balcanică de vest. Ciudat este că Viena susține Croația, singura țară dintre cele 3 care se află în regiunea balcanică de vest, pe când Bulgaria și România se află în regiunea de est a Balcanilor și nu au graniță cu Austria. 

Motivul controversat pe care îl oferă drept explicare a poziției de opoziție față de România a fost ceea ce l-a îndemnat pe ambasadorul țării noastre la Austria să îi scrie președintelui federal Alexander Van der Bellen. 

Scrisoarea Ambasadei României în Austria 

Hurezeanu începe scrisoare prin a-și adresa uimirea față de repoziționarea Austriei în cadrul extinderii spațiului Schengen în România, care este la momentul actual susținută de Președenția cehă a Consiliului UE dar și de Comisia Europeană.  

Acesta continuă prin a adresa problema explicației nefondate a Austriei cu privire la repoziționarea sa: „ În calitatea mea de ambasador în frumoasa dumneavoastră țară, mă simt obligat să vă transmit consternarea și îngrijorarea care mă cuprind față de încercările derutante de a crea, în spațiul public, impresia existenței unei legături de cauzalitate între aderarea României la Schengen și creșterea presiunii migrației ilegale în Republica Austria, dar și față de posibilele consecințe politice și sociale ale menținerii acestei schimbări de atitudine.”. 

Ambasadorul a susținut progresele României și încercările de dezvoltare pe plan european al țării, care au reușit de altfel să ajungă în concordanță cu cererile pentru aderarea în Spațiul Schengen: „Aderarea țării mele la spațiul Schengen nu este doar un dosar tehnic, ci un  răspuns la așteptarea întregii societăți românești, societate care s-a implicat profund în acest proces, și o confirmare a contribuției pe care noi de facto o aducem deja prin protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și a spațiului Schengen, căruia nu îi aparținem de jure”.  

Votul de opoziție al Austriei ar putea dăuna relației bilaterale 

Hurezeanu a menționat în scrisoarea sa către președintele austriac și posibila degradare a relației bilaterale dintre Austria și România, în cazul unui vot de opoziție din partea Vienei, care ne-ar zdrobi șansa de intrare în Schengen. „ În aceste împrejurări mă cuprinde un puternic sentiment de îngrijorare că realizările parteneriatului nostru bilateral, pe care le-am întărit și extins timp de ani de zile cu mari eforturi, ar putea fi transformate într-o minge de joc a politicii curente austriece, nu în ultimul rând prin sacrificarea intereselor articulate pe căi diplomatice”. 

Huzureanu roagă Austria să-și reconsidere poziția 

Ambasadorul României l-a rugat pe președintele Van der Bellen să reconsidere votul Austriei pe 8 decembrie, sau măcar să ofere Bucureștiului motivele reale pentru care Viena se opune aderării și să înceteze în a folosi migrația ilegală din Balcanii de Vest drept pretext, pentru că oricine își poate da seama că România nu are nici măcar un fir de legătură cu acea poveste. 

„În calitatea mea de modest mediator, sper foarte mult ca modul de negociere și de transmitere a punctelor de vedere ale apreciatului guvern federal pe tema Schengen să fie articulate din nou potrivit vechii tradiții vieneze, cu respect și apreciere, cu sinceritate și deschidere. 

România nu este nici parte a rutei migrației ilegale prin Balcanii de Vest, nici nu facilitează acest fenomen, cum nu reprezintă nici sursă pentru fluxurile de migrație secundară. Această constatare faptică se confirmă prin rapoartele de evaluare ale Comisiei Europene, precum și prin statisticile și analizele Frontex, date pe care vi le transmit anexat. Prin urmare, extinderea spațiului Schengen prin aderarea țării mele, România, nu constituie un pericol pentru securitatea internă a UE. România, în calitate de stat aspirant la aderarea Schengen, protejează de facto de ani buni frontiera externă a UE, acest efort ar trebui să fie în sfârșit recunoscut și în mod formal”. 

Acesta și-a încheiat scrisoarea prin mulțumiri și considerații față de stimatul președinte al Austriei, asigurând că cerințele și îngrijorările exprimate în scrisoare au fost făcute în slujba scopului comun.