Infofinanciar > Info > Aderarea la Schengen, între acordul președintelui austriac și critica executivului. Diplomația română continuă eforturile de persuasiune
Info

Aderarea la Schengen, între acordul președintelui austriac și critica executivului. Diplomația română continuă eforturile de persuasiune

România Schengen, Sursă foto: Știri de Cluj
Sursă foto: Știri de Cluj

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și-a exprimat recent sprijinul pentru intrarea României în spațiul Schengen, potrivit lui Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, dar, spune Hurezeanu,  acesta nu joacă un rol semnificativ în determinarea punctului de vedere al executivului.

Ambasadorul României în Austria a susținut că în această perioadă, diplomația românească întreprinde eforturi pentru a convinge oficialii austrieci, respectiv pe Karl Nehammer, cancelarul țării, și pe Gerhard Karner, ministrul de Interne, că țara noastră întâlnește toate condițiile necesare intrării în Spațiul Schengen.

Diplomația română face eforturi pentru a convinge Austria

Emil Hurezeanu susține că executivul austriac este încă oarecum sceptic cu privire la un vot pozitiv pentru admiterea României în spațiul Schengen, în ciuda tuturor datelor partajate de la ministerele de interne sau de la Frontex, organizația Uniunii Europene care asistă membrii UE în controlul frontierelor externe.

”Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.”, a declarat oficialul român, potrivit G4Media.

De asemenea, Hurezeanu a mai spus că „Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.

Președintele austriac susține aderarea României la Schengen

Potrivit unor surse diplomatice europene, președintele Alexander Van der Bellen s-a pronunțat în favoarea aderării României la spațiul Schengen săptămâna trecută, la Viena, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE în Austria.

Conform unor surse ale G4Media, președintele federal a lăsat să se înțeleagă că atitudinea sa se opune ferm ideilor cancelarului austriac. Având în vedere că rapoartele Frontex sunt bune, el a susținut că nu vede de ce este blocată România.

Hurezeanu a confirmat că Van der Bellen ar fi declarat că „ blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

Președintele austriac ar fi răspuns că este o chestiune de politică de stat să se abțină de la declarații publice atunci când are o opinie care diferă de cea a executivului, atunci când a fost întrebat dacă ar face publică această opinie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.