Infofinanciar > Info > Șah-mat, România! Austria a anunțat oficial că nu sprijină aderarea țării noastre la Schengen
Info

Șah-mat, România! Austria a anunțat oficial că nu sprijină aderarea țării noastre la Schengen

sursa foto: emerging europe
Sursă foto: Pressalert

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat marți, în cadrul Summit-ului UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, că Austria nu va sprijini aderarea țării noastre și a Bulgariei la spațiul Schengen. Această luare de poziție a fost asumată de administrația austriacă cu câteva zile înainte de a avea loc  întrunirea Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a anunțat cancelarul Austriei.

Rămân fermi pe poziție

Această declarație oficială vine în contextul în care luni au existat discuții la Viena între ministrul de Interne de la București, Lucian Bode, și omologul său austriac Gerhart Karner. Oficialul român a încercat să-l convingă pe politicianul din Austria că nu există un coridor de imigrație prin România, scrie Digi24. Însă, pare că poziția ministrului de Interne austriac nu s-a schimbat.

„Pentru noi, decizia se aplică faptul că noi credem că are sens să includem Croația și să nu includem Bulgaria și România acum. Este important (în cazul sistemului de azil – n.red.) ca trei aspecte de bază să funcționeze: protecția frontierelor externe, refuzurile de primire și distribuția celor care cer azil. Adevărul este că multe lucruri nu funcționează în aceste domenii. Și de aceea trebuie să continuăm să lucrăm și să luptăm”, a declarat acum două zile Gerhart Karner, a scris G4Media.

Negociem până la capăt

De asemenea, președintele României Klaus Iohannis, prezent la summitul din Tirana (Albania), a declarat că oficialii țării noastre vor negocia până în ultima clipă pentru a-și atinge scopul, acela de a adera la Schengen.

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI ai miniștrilor de Interne și Justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci încă e nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acestei decizii. Suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să aducem decizia unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment. În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice. Nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie convenabilă pentru ambele părți”, a spus Iohannis marți.

În acest moment, Austria este singurul stat membru UE care se opune aderării României la Schengen. Până acum, România a încercat și a și reușit să obțină voturi pozitive din partea Olandei și a Suediei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.