Infofinanciar > Info > Modelul finlandez de educație prinde puternic în România. Te joci și înveți
Info

Modelul finlandez de educație prinde puternic în România. Te joci și înveți

educatie finlandeza
Foto: ieseanul.com

Cu acordul specialiștilor finlandezi, și sub supravegherea Ministerului Educației, în 15 școli din Buzău, copiii învață prin modelul finlandez de educație. Proiectul-pilot merge atât de bine încât el ar putea fi extins la clasele primare din alte trei județe.

Fără teme și teste

Astfel, până acum au fost incluși peste 2 mii de copii din clase pregătitoare și grădinițe asupra cărora veghează peste 50 de profesori și educatori. În acest model, nu există teme și nici teste, iar elevii  învață prin jocuri și sunt și îndemnați să se exprime liber.

„Noi am căutat forme diferite, forme care să atragă copiii, care să îi determine pe copii să vină mulțumiți la scoală, să se simtă bine la școală”, susține o învățătoare care face parte din acest proiect-pilot.

În alte clase, elevii învață să țină ritmul după o melodie și să recunoască, simultan, diferite forme geometrice.

Extinderea ar trebui aprobată

Reprezentanții proiectului-pilot de la Buzău are vor să-l extindă și pentru clasele mai mari din ciclul primar. Astfel, de anul viitor, modelul implementat în școli din Brașov, Ialomiţa și Hunedoara.

„Cred că să dai mai multă libertate copiilor ca ei să aibă rolul principal în educație – asta este foarte important în România”, a declarat coordonatorul proiectului.

„Noile abordări în sistemul de predare vor duce evident la rezultate mai bune atâta vreme cât vom viza competențele elevilor și modul în care ceea ce învață la scoală este util în viața de zi cu zi”, a declarat și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

De ce modelul finlandez

Finlanda are unul dintre cele mai eficiente modele educaționale din lume. Este țara în care 93% dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat, peste 65% dintre liceeni ajung la facultate şi unde  doar 10% dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră.

În Finlanda, educaţia este adaptată permanent la realităţile lumii în care trăim și în acest sens, a introdus unul dintre cele mai funcționale mecanisme de școlarizare.

În esență, modelul finlandez este cel în care educația este configurată astfel încât tinerii sunt pregătiți atât pe plan școlar dar și pentru viață, pentru viitor, punându-se accent pe competențe practice și pe dezvoltarea unor aptitudini de care este nevoie astăzi.

Bref, Finlanda este țara în care sunt desființate sălile de clasă tradiționale, în care elevii stau pasivi în bănci, ascultându-și profesorii și așteptând să li se adreseze întrebări. Promovează învățarea activă și interactivă, centrată pe elev și nevoile acestuia de cunoaștere.