Lumea la zi

SUA își menține o prezență militară puternică în România! Americanii vor trimite în țara noastră un general cu două stele

Soldați americani
Sursă foto: hepta

Mai mulți oficiali americani au declarat sâmbătă că Pentagonul a decis să mențină în continuare mii de soldați ai armatei SUA la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din sud-estul României timp de încă cel puțin nouă luni. În timpul războiului din Ucraina, baza militară din Constanța a devenit un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei.

Din vara anului 2022, aici au plasați aproximativ 4.000 de soldați americani din Divizia 101 Aeropurtată, dar și grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina.

Potrivit oficialilor militari americani, trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor părăsi baza noastră, însă acestea vor fi înlocuite de o brigadă diferită din Divizia 101, care are baza la Fort Campbell, în Kentucky, scriu cei de la The New York Times.

SUA trimite artileria grea în România

Alături de aceste noi trupe militare, la baza aeriană din Constanța, vor ajunge mai multe figuri ale personalului superior, inclusiv  un general cu două stele, dar și de cei mai buni strategi din Divizia a 10- de Munte, cu baza Fort Drum, New York.

Aceștia vor sta la baza aeriană Mihail Kogălniceanu timp de nouă luni.

Analiștii militari spun că, decizia forțelor SUA de a trimite în România un general cu două stele, la mică distanță de conflictul dintre Rusia și Ucraina, va permite luarea unor decizii rapide cu privire la poziționarea trupelor și a armelor în cazul în care Rusia împinge războiul pe teritoriul NATO.

De asemenea, măsura „ar asigura faptul că Statele Unite vor continua să fie bine poziționate ceea ce ar descuraja și ar oferi o defensivă robustă alături de aliații noștri de pe continentul european”, au precizat oficiali ai armatei SUA în cadrul unui comunicat de presă emis sâmbătă.

„Statele Unite vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, mai scrie în document.

Planul președintelui SUA, Joe Biden

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a decis ca, din iunie 2022, să crească semnificativ numărul forțelor americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina.

Planul administrației de la Washington a inclus, printre altele, trimiterea a aproximativ 12.000 de soldați americani în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO din această țară și din Țările Baltice.

De asemenea, forțele americane trimise în România antrenează soldați ai aliaților NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia.

Analiștii au subliniat faptul că, decizia SUA de a menține acum o prezență puternică în Europa de Est, marchează faptul că administrația condusă de Joe Biden, împreună cu aliații săi din NATO, nu au făcut suficiente lucruri pentru a descuraja Moscova iarna trecută.

Până acum, oficialii din cadrul armatei române au salutat în mai multe rânduri venirea trupelor SUA în țara noastră. De altfel, „plantarea” soldaților americani în România a fost descrisă de locotenentul general Iulian Berdila, șeful forțelor terestre ale țării, drept un proces de „descurajare și apărare predictibilă”.