Info

Toate zborurile Blue Air au fost suspendate! Conturile bancare ale companiei sunt blocate. Cine este responsabil

Blue Air Sursa foto Saptamana Financiara
Sursa foto: Saptamana Financiara

Din cauza blocării conturilor bancare, compania low-cost Blue Air a suspendat toate zborurile programate din România. Compania aeriană spune că este nevoită să anuleze toate zborurile programate să plece de pe aeroporturile din România până la data de 12 septembrie 2022, deoarece se află în imposibilitatea de a achita actualele costuri de operare din cauza unei circumstanțe neprevăzute care a dus la blocarea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului.

În plus, în cursul zilei de astăzi, Blue Air a declarat că va ceda către Air Connect gestionarea unui număr de servicii interne și internaționale în interiorul UE. În trecut, au ieșit la iveală în spațiul public informații referitoare la problemele legate de plata salariilor. Reprezentanții companiei au declarat că: „Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)” , conform Profit.ro.

Ce se întâmplă cu zborurile suspendate

Mai mult, compania susține că mesajele ANPC au avut o serie de repercusiuni, și că au condus la: „Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;  Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății)”, au declarat ei, conform sursei citate.

Blue Air a motivat decizia de a suspenda zborurile dând vina pe „declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român”. Reprezentanții companiei aeriene au conchis: Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempestivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății au adus Blue Air în situația nedorită de a-și reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”.

Recent, ANPC a sancționat Blue Air cu 2 milioane de euro, susținând că această companie aeriană a anulat 11.289 de zboruri în decurs de un an, reprezentând 178.405 rezervări, pentru care călătorii din 20 de state membre UE au plătit în total peste 66 de milioane de lei. Sancțiunea se bazează pe „lipsa cifrei de afaceri raportate de operatorul economic, ceea ce a împiedicat stabilirea unui procent de amendă”. ANPC raportează că au fost primite 924 de reclamații privind Blue Air din diferite țări, iar amenda este în prezent cea mai mare aplicată vreodată unui operator economic.

Compania aeriană este obligată acum să nu mai vândă zboruri pentru care nu are resursele sau dotările necesare pentru a le opera, și să ramburseze clienților serviciile anulate. Întreprinderea trebuie să ramburseze costul serviciilor anulate în termen de cel mult 10 zile. Tribunalul București a aprobat prelungirea cu un an, astfel că Blue Air va continua să fie obligată să respecte termenii acordului creditorilor până în iunie 2023.