Info

Statul român știa de situația de la Blue Air! Coșmarul românilor uitați pe aeroporturile din Europa

Aeroporturi - sursa foto - realitatea.net
Sursă foto: Realitatea.net

Coșmarul românilor care trebuiau să zboare din diferite țări ale Europei către casa a început în după amiaza zilei de 6 septembrie. Cei care erau în Atena, spre exemplu, au venit la aeroport la ora stabilită, primul indiciu ca ceva nu merge bine a fost că zborul nu apărea pe nicio tabelă, pe nici un panou.

„Mi-a spus soțul că nu vede nicăieri zborul, dar am zis ca sigur va apărea mai târziu”, povestește una dintre pasagerele care aștepta să se întoarcă în țară. Însă totul părea normal, cei care nu și-au făcut check-inul online au fost așteptați de reprezentanți Blue Air să îl facă la ghișeu contra cost. Cu câteva zeci de minute înainte de îmbarcare, românii sunt anunțați că s a schimbat terminalul. Așa că au plecat cu toții către noua locație. Acolo i-a așteptat un alt reprezentat Blue Air, nici vorba de avion.

Oamenii au fost anunțați scurt că nu mai sunt bani de combustil, că nu vor zbura și ca nu primesc absolut nimic, nici apa, nici cazare, nici soluție. „Ne au trimis jos într-un colt de aeroport deși alta era pista inițial, ca să nu facem scandal și să ne vadă toți”, povestește un alt pasager.

Surse: Autoritățile știau de situația Blue Air

Cei care au sunat și în țară au aflat cu stupoare că nici un avion Blue Air nu era programat să zboare pe data de 6 septembrie. Aceasta informație a fost confirmată pentru EVZ, de către surse din Aeroport. Ceea ce înseamnă ca la nivel de autorități și companie se știa despre situația creată, dar nimeni nu a luat nicio măsură, ba mai mult, oamenii au fost taxați pentru check in inutil.

“Am sunat la consulat, i-am întrebat: ați constituit celulă de criză? Asigurați apă pentru copii și bătrâni, ne ajutați în vreun fel sa ajungem acasă?” povestește un alt pasager. Răspunsul celor de la consulat a fost simplu: nu vă putem ajuta! Așa că oamenii s-au mobilizat, au căutat să vadă ce alternative de transport sunt și au găsit autocar, desigur cei care și au permis, pentru ca a fost 80 de euro biletul și pentru autocar.

„Sunt oameni care trebuiau să ajungă la înmormântări, situația este disperată”

“Sunt oameni care nu mai au bani, oameni care trebuie sa ajungă la înmormântări, copii… Este disperată situația”, a povestit o alta pasageră pentru EVZ. După ce s-au suit în autocar a sunat si un reprezentant al consulatului să le recomande să plece cu autocarul pentru că situația nu se va rezolva. În tot acest timp, autoritățile din România se bâlbâiau în încercarea de a-i ajuta pe cei aproape 3000 de romani aflați în diferite colțuri ale Europei, care trebuiau să se întoarcă acasa cu cele 7 zboruri Blue Air.

În cele din urmă s-a decis ca Taromul să aducă acasă oamenii aflați în situația aceasta, cel puțin cei care nu au reușit să se descurce singuri. Cert este ca românii care au plecat din Atena aseara la 20.00, vor ajunge astăzi în jur de 14.00 la Autogara Filaret, acolo unde ajunge autocarul. Din informațiile pe care le avem toți se vor îndrepta împotriva companiei și a statului pentru a-și recupera prejudiciul.