Infofinanciar > Info > România plusează pe energie solară. Sunt 460 de milioane de euro disponibile
Info

România plusează pe energie solară. Sunt 460 de milioane de euro disponibile

Sursa foto: realitatea.net
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România are cel mai mare potenţial solar din sud-estul Europei. Potrivit acestuia, țara noastră ar putea exploata până la 18-20 de gigawaţi din energie solară.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat duminică aderarea României la Alianţa Solară Internaţională.

„Studiu după studiu demonstrează că am putea exploata până la 18, poate 20 de gigawaţi de putere solară. Întregul sector a înregistrat o creştere enormă în anii recenţi”, a declarat Burduja cu această ocazie.

Ministrul Energiei a atras atenţia și asupra fondurilor europene alocate dezvoltării energiei solare. El a menţionat că în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă sunt peste 460 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate numărul gospodăriilor care au pus panouri solare „a explodat” în doar doi ani. Burduja a declarat că în ianuarie 2022 se înregistrau mai puţin de 20.000 de gospodării cu panouri solare. În prezent numărul acestora depăşeşte 100.000.

Membri în Alianţa Solară Internaţională

Ministrul Energiei a semnat duminică aderarea României la Alianţa Solară Internaţională (ISA). Ceremonia a avut loc în cadrul COP29, care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La eveniment a luat cuvântul şi preşedintele Klaus Iohannis, care participă, de sâmbătă până luni, la această conferinţă.

Prin semnarea aderării țara noastră se alătură altor 122 de state membre ale ISA. Alianța reprezintă şi un mediu propice pentru colaborare şi transfer de cunoştinţe între statele membre. ISA facilitează de crearea de parteneriate şi investiţii în sectorul energetic. Astfel, România va putea beneficia de expertiză internaţională şi de resurse financiare pentru a accelera implementarea sistemelor de energie solară şi a altor tehnologii inovatoare.

Potențial mare de energie solară

Potrivit ministrului Energiei, semnarea aderării României la ISA reprezintă un moment istoric pentru ţara noastră. „Reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului şi la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi. Beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial de energie solară din zona de sud-est a Europei.” a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul a evidențiat faptul că nu doar potențialul de energie solară poate contribui la atingerea obiectivelor asumate. Ci și dezvoltarea propriilor capacități de de producţie de panouri fotovoltaice.

„Studiile realizate au evaluat potenţialul tehnic solar al României la nivelul a 19,35 GW (25,80TWh). Din care aproximativ 18,05 GW (24,18 TWh) pot constitui o opţiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime. Suntem încrezători că vom reuşi să atingem aceste obiective ambiţioase şi să fim un exemplu de excelenţă în domeniu. Inclusiv prin dezvoltarea lanţurilor de producţie de panouri fotovoltaice şi componentele aferente. Pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiţia 4) din PNRR.”, a adăugat Burduja, citat de Agerpres.