Infofinanciar > Info > România, principalul exportator de cereale! Pe ce loc ne aflăm în UE
Info

România, principalul exportator de cereale! Pe ce loc ne aflăm în UE

nava Cereale, Sursă foto: Europa FM
sursa foto arhiva companiei

Veste bună pentru lumea fermierilor din România. Chiar dacă discuțiile despre prețurile cerealelor din acest sezon sunt mai degrabă nefavorabile, datele arată altceva. Țara noastră se află pe locul doi în UE, în topul exporturilor totale de cereale din sezonul 2023-2024.

„Avem un nivel de export în acest moment, conform DG Agri, de 5,4 milioane de tone la produsul grâu, față de Franța care are 6,3 milioane de tone. Suntem în spatele lor cu 900.000 de tone, stăm extraordinar de bine. Dacă luăm cumulat grâu, porumb și orz, față de Franța ne despart 580.000 de tone. E foarte puțin, contăm, asta e ceea ce trebuie să scoatem din acest context”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV.

De asemenea, România este liderul Uniunii Europene la exportul de porumb. Cu peste 2 milioane de tone de marfă care au plecat din țară până astăzi.

„Nu vorbesc de produsul porumb, unde suntem cei mai mari exportatori din Uniunea Europeană, pentru că toți ceilalți importă. Noi avem o rată de export în acest moment de circa 2,2-2,3 milioane de tone și vom continua până la 6-7 milioane de tone fără probleme”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.