Infofinanciar > Info > România, în vizorul anchetatorilor CE! Bruxelles-ul investighează ajutorul de stat acordat companiei Blue Air
Info

România, în vizorul anchetatorilor CE! Bruxelles-ul investighează ajutorul de stat acordat companiei Blue Air

Blue air Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto G4Media.ro

Comisia Europeană a anunțat luni că a deschis o investigație aprofundată privind ajutorul de stat acordat de România companiei aeriene Blue Air Aviation, aflată în dificultate.

„Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că planul de restructurare și măsurile de ajutor puse în aplicare nu sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat, citat de Reuters.

În noiembrie anul trecut, guvernul român a anunțat că intenționează să preia o participație majoritară în compania aeriană de buget Blue Air din cauza datoriilor neplătite către stat.

Compania aeriană se confruntă cu dificultăți din 2020, când a încheiat un acord de restructurare a datoriilor pentru a supraviețui pandemiei COVID-19, luând un împrumut de la stat în valoare de 300 de milioane de lei (66,9 milioane de dolari) și punând 75% din acțiunile sale drept garanție.

CE și-a dat acordul pentru garanția de 62 de milioane euro

În august 2020, Comisia Europeană a aprobat o garanție românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane euro (aproximativ 301 milioane RON), în favoarea companiei aeriene Blue Air. Conform informațiilor apărute pe site-ul ec.europa.eu: „Prin această măsură se urmărește despăgubirea companiei aeriene pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum și acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidități în favoarea companiei.”

Conform aceleiași surse, vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Această garanție pentru împrumuturi în valoare de 62 de milioane de euro îi va permite României să despăgubească parțial Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei. Totodată, garanția îi va oferi companiei resursele necesare pentru a acoperi o parte din nevoile urgente și imediate de lichidități cu care se confruntă.”

Suma de 62 de milioane de euro, urma să fie alocată astfel:

– aproximativ 28 de milioane euro– garanție publică menită să despăgubească Blue Air pentru daunele cauzate direct de pandemia de COVID-19 și de restricțiile de călătorie introduse de România și de alte țări de destinație

– aproximativ 34 de milioane EUR (aproximativ 164 de milioane RON) – ajutor pentru salvare sub forma unei garanții publice asociate unui împrumut destinat să acopere parțial nevoile de lichidități acute cu care se confruntă Blue Air din cauza pierderilor mari din exploatare pe care le-a suferit în urma pandemiei de COVID-19.

Ce va investiga Comisia

România a comunicat în aprilie 2021 către CE planul de restructurare a Blue Air pentru perioada august 2020 – septembrie 2025. Acesta include o prelungire a garanţiei aferente împrumutului pentru salvare la şase ani, respectiv rambursarea ajutorului până în 2026, măsuri de restructurare şi prevede și o finanţare privată. În noiembrie 2022, statul român a rambursat împrumutul şi a preluat o participaţie de 75 % în societatea Blue Air.

Comisia Europeană susține că planul de restructurare şi măsurile de ajutor puse în aplicare nu sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia a precizat că va efectua o investigaţie detaliată pentru a indentifica dacă:

– planul de restructurare poate restabili viabilitatea pe termen lung a Blue Air fără ajutor de stat suplimentar sau continuu,

– contribuţia proprie a Blue Air sau contribuţiile de pe piaţă la costurile de restructurare sunt reale, efective, suficiente şi nu implică acordarea de ajutor, conform informațiilor apărute în presă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.