Infofinanciar > Info > România, în topul agriculturii europene. Este al doilea cel mai mare exportator și importator de grâu din UE
Info

România, în topul agriculturii europene. Este al doilea cel mai mare exportator și importator de grâu din UE

Grâu - Sursa foto: agroexpoert.md
sursa foto - agroexpoert.md

România pune mult preț pe dezvoltarea agriculturii la nivelul țării și implementează diferite programe prin care oferă sprijin financiar agricultorilor și fermierilor, în scopul de a crește gradul de productivitate. Fie că vorbim de cereale, grâu sau alte produse agricole, românii au o producție bogată și conform firmelor care achiziționează această materie primă de origine română, are un grad de calitate ridicat.

Acest lucru poate fi observat și în cadrul topurilor UE. România a ajuns al doilea cel mai mare exportator și importator de grâu la nivelul Uniunii Europene. Locul 1 este ocupat de altă țară, care momentan nu poate fi detronată. Astfel, în sezonul 2022-2023, România se află printre cei mai mari și importanți exportatori de grâu.

Exporturile de grâu din România

În acest sezon ce se află încă în desfășurare, România ocupă locul al doilea în topul UE cu privire la cei mai mari exportatori de grâu. Astfel, conform informațiilor publicate de Comisia Europeană, până la data de 19 martie 2023, țara noastră a exportat 2,77 milioane de tone de grâu, acest număr clasând-o automat în top.

La nivelul Uniunii Europene, exporturile de grâu moale destinate sezonului 2022-2023, au ajuns la 28 de milioane de tone, la data de 21 mai a anului curent. Acest număr este unul semnificativ, având în vedere că actualul sezon a început la data de 1 iulie 2022. Valoarea de 28 de milioane de tone de grâu exportate este în creștere cu 13%, față de aceeași perioadă a sezonului 2021-2022, ce a înregistrat un număr de 24,86 milioane de tone exportate.

Locul 1 a rămas ocupat de Franța, care este cel mai mare exportator de grâu moale din UE în acest sezon, cu un export de 9,6 milioane de tone până la data de 21 mai a anului în curs. Conform datelor publicate marți de Comisia Europeană, Franța este urmată de România în acest top cu 3,96 de milioane de tone. Pe podiumul acestui clasament se situează și Germania, care ocupă locul al treilea, cu 3,53 de milioane de tone exportate de grâu, urmată de Polonia, ce a obținut un scor de 2,85 milioane de tone.

Importurile de grâu în creștere

În acest sezon ce se află încă în desfășurare, importurile de grâu moale de la nivelul UE au explodat, având o creștere de 239%. În această perioadă au fost importate 7,9 milioane de tone de grâu moale, în creștere față de cele 2.35 de milioane de tone importate în aceeași perioadă a sezonului 2-21-2022. În topul marilor importatori de grâu din UE se regăsește Spania, cu 3,36 de milioane de tone, urmată de România, ce a obținut o valoare importată de 893.000 de tone. Pe locul trei în topul importurilor se află Polonia, cu 819.000 de tone de grâu moale.

La nivelul porumbului, până la data de 21 mai a acestui an, UE a exportat o cantitate de 2,87 de milioane de tone. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost exportată în România, adică 1,64 de milioane de tone de porumb. În această perioadă, la nivelul importului, scorurile obținute sunt diferite. UE a importat 23,9 milioane de tone de porumb. Din acest total, doar România a exportat aproximativ 1,34 milioane de tone de porumb, conform Romania TV .