Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul le priește: Exporturile de grâu rusesc s-au dublat! Cum a scăpat Moscova de sancțiunile occidentale
Lumea la zi

Războiul le priește: Exporturile de grâu rusesc s-au dublat! Cum a scăpat Moscova de sancțiunile occidentale

Grau Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Romania Libera

Conform datelor furnizate de firma Logistic OS, livrările de grâu ale Rusiei au înregistrat o creștere semnificativă în perioada ianuarie-februarie, aproape dublându-se față de primele două luni ale anului trecut.

Grâul este principala cultură agricolă a Rusiei, iar creșterea exporturilor reprezintă o veste bună pentru economia țării. Această tendință este atribuită în mare parte prețurilor atractive și ofertei consistente a Rusiei, ceea ce a determinat creșterea cererii din partea cumpărătorilor.

Grâul rusesc, printre cele mai ieftine cereale la nivel global

La începutul sezonului, cumpărătorii au evitat grâul rusesc din cauza prețurilor ridicate. Cu toate acestea, după ce recolta de anul trecut a generat o ofertă consistentă de grâu rusesc, prețurile au devenit mai atractive și cumpărătorii au început să revină, situând grâul rusesc printre cele mai ieftine opțiuni la nivel global.

Recentul boom în exporturile de cereale din Rusia arată că vânzătorii ruși au reușit să depășească unele probleme de finanțare și asigurare cauzate de sancțiunile impuse Rusiei. În viitorul apropiat, perspectivele pentru exporturile de cereale din regiunea Mării Negre vor fi mai clare după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui să fie reînnoit în aproximativ două săptămâni. Atât livrările de grâu din Rusia, cât și cele din Ucraina contribuie la oprirea creșterii inflației mondiale a prețurilor la alimente.

Potrivit datelor furnizate de Logistic OS, cererea pentru cerealele rusești este în prezent suficient de mare. În perioada ianuarie-februarie, livrările de grâu rusesc pe mare au fost de aproximativ 6,1 milioane de tone, cu o creștere de aproximativ 90% față de perioada similară a anului trecut.

Rusia a reușit să exporte cereale în ciuda blocajului din porturile europene

Conform analiștilor de la Rabobank, prețurile futures la grâu de la bursele de la Chicago și Paris au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, în timp ce volumele mari de livrări de grâu rusesc ar putea plafona prețurile pentru restul sezonului. Aceștia consideră că acordul privind exporturile de cereale prin Marea Neagră, care expiră pe 18 martie, va fi reînnoit cu succes, ceea ce ar avea un efect pozitiv asupra pieței.

Deși alimentele nu au fost vizate de sancțiunile impuse de Rusia, restricțiile impuse băncilor și companiilor de stat rusești au făcut tranzacțiile cu cereale mai dificile. În plus, sute de mii de tone de îngrășăminte rusești rămân blocate în porturile europene. Cu toate acestea, exportatorii au reușit să livreze cantități mari de cereale rusești pe piețele internaționale, scrie Profit.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.