Info

România, în primele 50 de state de pe glob în clasamentul inovării. La nivel european avem cel mai mic buget pentru cercetare

Harta europa zf.ro
Sursa foto: zf.ro

În clasamentul pe 2022 al celor mai inovatoare state, realizat de World Intellectual Property Organization (WIPO), Romania ocupă un onorabil loc 49 din 132 de state. Dacă ne raportăm însă strict la Europa, situația nu mai este chiar atât de bună – ocupăm poziția 31 din 39 de state. De altfel, datele WIPO indică faptul că țara noastră se află în regres față de anii anteriori.

Global Innovation Index (GII), clasamentul inovării globale realizat anual de WIPO, plasează pe primele trei locuri în 2022, Elveţia, Statele Unite şi Suedia. România figurează și ea în acest clasament, pe poziția 49, cu un scor de 4,1 puncte. Mai mult decât onorabil dacă ne raportăm la faptul că ne aflăm printre primele 50 de țări din lume. Nu însă dacă ne raportăm la Europa, unde ne aflăm în eșalonul inferior, ocupând poziția 31 din 39.

De altfel, nici în clasamentul GII situația nu este chiar atât de bună, având în vedere că, în 2021, România se situa pe poziția 48, iar cu un an înainte, în 2020, pe 46. Practic, se poate spune că suntem în regres.

Țările din regiune ne surclasează

Datele WIPO arată că, la nivel global, țara noastră are performanțe peste media grupului de state cu venituri medii-superioare în cinci domenii cheie pe care organizației le monitorizează pentru a realiza evaluar nivelul de performanță al inovației (infrastructură; sofisticarea pieței; nivelul de complexitate al întreprinderilor; producția de cunoștințe și tehnologie și rezultate creative).

Dacă ne raportăm însă din nou la Europa, România înregistrează performanțe sub media regională la toate criteriile de evaluarea folosite în realizarea clasamentului GII. De altfel, toate țările din regiune se sitează pe poziții mai bune decât țara noastră: Cehia este pe locul 30, Ungaria – pe 34, Polonia – pe 38, iar Croația – pe 42. Până și vecinii din Bulgaria stau mai bine, pe locul 35.

E adevărat, în sectorul ţărilor cu venituri medii, România ocupă locul 8 din 36 de state.

Potrivit datelor WIPO, România are cele mai bune performanțe în ceea ce privește rezultatele în domeniul cunoașterii și tehnologiei, iar cea mai slabă performanță este în domeniul instituțiilor.

Europa încă domină clasamentul inovării

Primele 10 locuri în clasamentul GII sunt ocupate de: Elveția, SUA; Suedia, Marea Britanie, Olanda, Coreea de Nord, Singapore, Germania, Finlanda și Danemarca. Cu șapte state din 10 se poate spune că Europa domină categoric clasamentul celor mai inovatoare state.

De altfel, Elveţia ocupă primul loc⁠ de 12 ani consecutiv la rând. Statele asiatice vin însă puternic din urmă – Coreea de Sud a urcat patru poziții în doi ani, iar China accelerează și ea, aflându-se deja pe poziția 11 în clasamentul GII.

Evoluțiile înregistrate confirmă faptul că, în unele state, investițiile în cercetare au prosperat în perioada de vârf a pandemiei COVID-19 și au explodat în 2021. Astfel, articolele științifice publicate la nivel global au depășit pentru prima dată pragul de 2 milioane în 2021. Investițiile în cercetare și dezvoltare la nivel mondial în 2020 au crescut cu o rată de 3,3 %. Alocările bugetare guvernamentale pentru economiile cu cele mai mari cheltuieli în domeniul cercetării și dezvoltării au înregistrat o creștere puternică în 2020, în condițiile în care guvernele au căutat să atenueze efectele economice.