Infofinanciar > Info > România îmbătrânește și nu are cine să aibă grijă de ea! Un studiu arată de câți asistenți medicali avem nevoie
Info

România îmbătrânește și nu are cine să aibă grijă de ea! Un studiu arată de câți asistenți medicali avem nevoie

asistenti medicali - sursa foto - romanialibera.ro
asistenti medicali - sursa foto - romanialibera.ro

Frames a realizat un studiu care a avut în centrul atenției îmbătrânirea populației și efectele de ordin economic și social pe care acest lucru le poate avea. Cercetarea trage un semnal de alarmă și asupra României, care, pe baza datelor, are nevoie cât mai repede de 50.000 de asistenți medicali.

Această situație negativă pentru România este un rezultat al migrației masive a personaului de specialitate, mai precis de infirmieri, medici și asistenți. Din cauza acestui lucru, România se află într-o zonă de risc sanitar și are nevoie peste 50.000 de asistenți medicali ca să poată trece de problemele sanitare cauzate de îmbătrânirea populației. O altă problemă este și faptul că anumite categorii vulnerabile de persoane, mai ales copiii și bătrânii, se confruntă cu agravare crescută a stării de sănătate.

Cât de imbătrânită este România

Potrivit Institutului Național de Statistică, vârstnicii au depășit cu 20% numărul tinerilor, cu vârste de maxim 14 ani. Cifrele indică o creștere a acestui fenomen pentru anul următor. Pentru puterea exemplului, oamenii de peste 65 ani sunt în număr de 3,8 milioane de persoane, ceea ce înseamnă 17,5 % din populația țării. Pe de altă parte, numărul de copii este mai mic, de doar 3,19 milioane sau 14,5%.

Legat de starea de sănătate, speranța de viață din România are printre cele mai scăzute valori din Europa. Prinicipalele cauze în urma cărora oamenii mor sunt bolile la nivelul inimii. Tot cifrele arată că aproape 50% din totalul deceselor au drept cauză comportamentul nepăsător și riscant al oamenilor în ceea ce privește sănătatea.

Directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”,Aurelia Șova, unul dintre inițiatorii acestui studiu, afirmă următorul lucru: „Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, pe fondul migrației, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali.”.

Țara are nevoie de personal medical

Numărul de medici și asistenți medicali din România, rămâne mult sub mediile din cadrul Uniunii Europene, în ciuda faptul că numărul de angajați a crescut în ultimul deceniu, conform datelor Eurostat. Cifrele anului 2019 erau următoarele: 3,2 medici practicanți la un număr de 1.000 de locuitori, media UE fiind de 3,9 și 7,5 asistenți la 1.000 de cetățeni, media din Uniune fiind de 8,4.

Datele „Studiului privind situaţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice din România” exprimă faptul că în ultmii 23 de ani, numărul de asistenți medicali s-a redus cu 25%, invers față de numărul de pacienți, care s-a mărit cu 12%.

Conform statisticilor Frames, sfera medicală ocupă a doua poziție în topul joburilor de viitor din România. Se estimează aproximativ 193.000 de poziții deschise pentru următorii ani. Aceste locuri de muncă sunt sigure și au salarii care cresc. Veniturile, mai ales în domeniul privat, sunt între 4.500 și 5.500 de lei net pentru mai multe categorii, printre care : Asistent Medical ATI – Chirurgie Cardiovasculară, Asistent Medical Pediatrie sau Asistent Medical Terapie Intensivă Neonatală.

Anca Celina Grecu, directorul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, le spune adulților cât de avantajoase sunt acest locuri de muncă pentru copiii lor : „Părinții trebuie să afle și să înțeleagă avantajele de a-și trimite copiii la școlile care pregătesc personal medical. De la liceul cu specialitatea științe ale naturii la cursurile post-liceale, copiii se pot perfecționa în așa fel încât să aibă o meserie de viitor, bine plătită, fără emoții legate de locul de muncă.’’.