Infofinanciar > Info > Karma există! Bărbatul care a primit un rinichi după ce l-a donat pe al lui fiului bolnav
Info

Karma există! Bărbatul care a primit un rinichi după ce l-a donat pe al lui fiului bolnav

Pat de psital
Credit imagine: Capital.ro

Un bărbat din a simțit karma pe propria piele. Povestea acestuia este una foarte interesantă, care probabil va fi povestită mult timp de acum încolo în spatele pereților Spitalului Clinic „Dr C.I. Parhon” din Iași.

În urmă cu 10 ani, bărbatul i-a donat băiatului său aflat în nevoie un rinichi, însă odată cu trecerea timpului acesta s-a îmbolnăvit și a avut nevoie la rândul lui de un rinichi sănătos. Fapta pe care a făcut-o în urmă cu un deceniu nu a rămas nerăsplătită și bărbatul a primit o șansă la viață, culmea, printr-un transplant de rinichi.

Organul provenea de la un pacient aflat în moarte cerebrală, ale cărui rude au acceptat donarea organelor pentru salvarea altor vieți omenești.

Două vieți salvate

Potrivit sursei citate, două transplanturi de rinichi au fost realizate în cursul zilei de miercuri în Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr C.I. Parhon” din Iaşi.

Intervenţiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe de la un donator în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof Dr Nicolae Oblu” Iaşi. Beneficiarii sunt doi bărbaţi din Roman şi Botoşani.

Bărbatul din Roman, în vârstă de 66 de ani, a donat în urmă cu zece ani unul dintre rinichi fiului său, iar acum el a fost cel care a avut nevoie de un organ sănătos.

„Nu a mai fost un caz similar până acum, este o situaţie pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate. Şi-a ajutat fiul să treacă peste un episod de insuficienţă renală, iar acum a ajuns şi el în pragul şedinţelor de dializă. Urma să le înceapă chiar de săptămâna viitoare. Pentru el este o şansă pe care a primit-o după ce el la rândul lui a dat o şansă copilului său”, a declarat conf univ dr Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr C. I. Parhon”.

Celălalt bărbat care a beneficiat de transplant este din Botoşani, are 58 de ani, şi făcea dializă din 2021.

Transplanturi reușite

Post operator ambii pacienţi au o evoluţie bună. Medicii spun că intervenţiile au decurs bine şi sunt acum supravegheaţi în Compartimentul de Transplant.

„Mulţumim familiei donatorului care, prin acest gest, a reuşit să ofere această şansă pacienţilor şi să le schimbe complet viaţa. Aş vrea să mulţumim şi colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie care au grijă de pacienţii aflaţi în moarte cerebrală şi care depun un efort susţinut în ultimele săptămâni pentru a identifica donatorii şi a facilita ca aceste intervenţii să se realizeze în cele mai bune condiţii medicale. Este o muncă foarte mare şi din partea lor şi le mulţumim”, a declarat dr. Ionuţ Nistor.