Infofinanciar > Info >  România este pe lista țărilor cu plaje albastre. Unde pot fi găsite acestea
Info

 România este pe lista țărilor cu plaje albastre. Unde pot fi găsite acestea

steag albastru sursa foto Economica net
Sursa foto: Economica.net

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat că șase plaje din România au primit distincția „Steagul Albastru” în acest an din partea Fundației de Educație pentru Mediu. Cea mai nouă plajă care se alătură celor cinci de anul trecut este „Phoenicia Blue View” din Olimp.

Litoralul românesc are zeci de kilometri de plaje, însă doar șase dintre ele primesc un asemenea titlu.

Steagurile albastre sunt acordate pe baza unor criterii stricte plajelor organizate. Pe lista acestor criterii se numără calitatea apei, serviciile precum echipamentele de prim ajutor, dar și accesul pentru persoanele cu dizabilități.

Conform Hotărârii Guvernului nr.335/2002 referitoare la unele măsuri de implementare în țara noastră a Programului „Steagul Albastru – Blue Flag”, cu toate modificările și completările ulterioare, România a demarat demersurile pentru implementarea acestuia.

Criterii stricte ale plajelor

În urma verificării pentru îndeplinirea criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentația trimisă a fost evaluată de către juriul internațional, iar toţi cei şase aplicanţi au primit eticheta „Steag Albastru” pentru sezonul turistic 2022.

„În urma verificării îndeplinirii criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentaţia trimisă, care include şi declarația juriului național de evaluare a îndeplinirii criteriilor programului, precum și cele șase aplicaţii, a fost evaluată de către juriul internaţional, iar toți cei șase aplicanți au primit eticheta „Steag Albastru” pentru sezonul turistic 2022″, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Plajele care au primit această distincţie sunt: „Vega Vintage” din staţiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie şi „Phoenicia Blue View” din Olimp.

Numărul plajelor albastre din România este în creștere

Anul trecut, România avea cinci plaje cu Steag Albastru, Suedia și Irlanda aveau câte 8 fiecare, în timp ce în Polonia numărul acestora era de 24. Țările cu cele mai multe plaje Albastre în 2021 au fost Spania cu 615, Grecia cu 544, Turcia cu 519.

Programul „Steagul Albastru- Blue Flag” a fost înființat în anul 1987 cu scopul de a premia plajele și porturile de agrement pentru calitatea lor și pentru impulsionarea autorităților publice locale și a sectorului privat în adoptarea unor măsuri pentru îmbunătățirea zonei de coastă.

Prin asigurarea continuității acestui program voluntar, România își asigură vizibilitatea și prezența an de an pe harta mondială a Steagului Albastru. Acesta sporește potențialul turistic al zonelor premiate și generează un impact benefic din punct de vedere economic.