Infofinanciar > Info > România este o victimă directă a războiului din Ucraina. În orice scenariu final ieșim în pierdere
Info

România este o victimă directă a războiului din Ucraina. În orice scenariu final ieșim în pierdere

rusia ucraina atlanticcouncil.org
sursa foto atlanticcouncil.org

Indiferent de cum se va încheia războiul din Ucraina, România se va confrunta cu o perioadă dificilă. Într-un interviu acordat publicației „Adevărul”, analistul geopolitic Alina Achim-Inayeh a avertizat că incertitudinile și tensiunile vor persista, chiar și în eventualitatea unei victorii complete a Ucrainei asupra Rusiei.

În urma invaziei Ucrainei de către trupele Federației Ruse la data de 24 februarie 2021, războiul este departe de a se fi încheiat și noutățile venite de pe front nu sunt încurajatoare. Dacă Rusia ar câștiga, aceasta ar aduce noi probleme pentru țările din Europa de Est, în special pentru vecinii săi, însă stabilitatea zonei nu ar fi garantată nici măcar în cazul unei victorii a Ucrainei. Potrivit analistului geopolitic Alina Achim-Inayeh, se preconizează că vor urma ani tulburi, plini de incertitudini, mai ales pentru țările din zona Mării Negre, inclusiv pentru România.

Scenariul Rusiei înfrânte

Alina Achim-Inayeh a argumentat că, chiar dacă Federația Rusă va fi învinsă total în războiul din Ucraina, asta nu va aduce neapărat liniște în zonă. Experta avertizează că „Sunt foarte multe scenarii. O victorie absolută a Ucrainei, ceea ce înseamnă eliberarea întregii țări, inclusiv Crimeea, ar duce la o Rusie cu foarte mari frământări interne. Probabil că ar duce la dispariția lui Putin cel puțin de pe scenă politică, dar dispariția lui Putin nu înseamnă neapărat venirea la putere a unui democrat, ba dimpotrivă. Mie mi-e foarte teamă că dispariția în aceste condiții a lui Putin ar duce la venirea la putere a cuiva și mai revanșard, și mai doritor de război. Vom avea în coasta noastră o Rusie atât de frământată de tulburări interne și mișcări politice care n-ar duce sub niciun fel de formă la stabilitate”.

În plus, Alina Achim-Inayeh susține că situația ar fi similară cu cea de după Primul Război Mondial, când Germania, țara înfrântă de trupele franco-britanice, a declanșat ulterior Al Doilea Război Mondial. „O pace încheiată în condițiile unei victorii absolute a Ucrainei ar duce la o Rusie asemănătoare cu Germania după Al Doilea Război Mondial. O Rusie frustrată, o Rusie care nu va accepta situația și nu va sta liniștită acceptând umilirea. O astfel de pace nu va putea fi stabilă, de durată, și nu ar face decât să ducă la o Rusie care se poate regrupa și ar lua-o de la capăt”, a spus analistul.

Scenariul Rusiei învingătoare

În cazul în care Rusia ar câștiga războiul din Ucraina, situația ar putea deveni și mai gravă. Chiar dacă nu ar invada alte țări, Rusia ar exercita o presiune considerabilă asupra lor, asemenea modului în care fosta URSS a acționat în perioada interbelică.

„În toate scenariile pe care mi le pot închipui, mergând de la victoria absolută a Ucrainei, victoria parțială a Ucrainei, victoria absolută a Rusiei, victoria parțială a Rusiei, oricare definiții, plus minus Crimeea, orice fel de scenarii putem rula, niciunul dintre aceste scenarii nu mă duce cu gândul la o pace durabilă, așa cum nici trecutul istoric nu mă duce cu gândul la asta. Din contră, mă duce cu gândul la o perioada de instabilitate în zonă, care va afecta cel puțin zona Mării Negre, asta ca să nu ajungem la discuția cu gurile Dunării, care va afecta și mai mult România“, explică Alina Achim-Inayeh.

Cum se poate pregăti România

În aceste condiții, România trebuie să fie pregătită pentru o perioadă dificilă. Aceasta nu înseamnă că Rusia va declanșa un atac militar direct împotriva României, ci mai degrabă că va apela la diverse forme de război hibrid, asemenea modului în care se desfășoară în prezent conflictul dintre țările NATO și Rusia.

„În primul rând trebuie să ne uităm foarte atent la agenda noastră de securitate și la interesele noastre de securitate, la granița foarte lungă pe care o avem cu Ucraina, la gurile Dunării, la posibilitatea deloc dorită de a deveni vecini cu Rusia. Să ne uităm apoi la Marea Neagră care este vraiște, a cărei securitate este la cel mai scăzut nivel după Al Doilea Război Mondial încoace. Deci avem interese de securitate pe care trebuie să le luăm serios în considerare și să ne pregătim pentru ele, să ni le urmăm”, a mai îndemnat experta.

În plus, România trebuie să își asume și un rol activ în reconstrucția Ucrainei, oferind sprijin economic și politic, fără însă a-și neglija propriile interese. Acest sprijin poate fi acordat prin intermediul proiectelor de investiții și prin cooperarea în diverse domenii, cum ar fi energia, infrastructura și comerțul. În acest sens, România ar trebui să își consolideze relațiile cu Kievul și să continue să ofere sprijin refugiaților ucraineni care se află în România, informează Adevărul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.