Info

România este în deficit de IT-iști! Foarte mulți cetățeni străini lucrează în domeniu în țata noastră

IT sursa: Evolutivo
sursa: Evolutivo

Numărul total de cetățeni străini cu contracte de muncă active la data de 10 ianuarie era de 97.000, conform datelor Ministerului Muncii, transmise la solicitarea ziarului Libertatea. Cetățenii străini care aveau înregistrate contracte de muncă în România în domeniul IT în data de 10 ianuarie era de 97.000 de persoane, conform datelor Ministerului Muncii obținute de publicație.

La noi în țară, lipsa de personal în domeniul IT este o problemă cu care ne confruntăm de mult timp. Astfel, multe companii au început să atragă lucrători IT-iști din alte țări, pentru a lucra la noi în țară.

1.500 de străini lucrează în domeniul IT din România

Numărul de contracte active la 10 ianuarie a muncitorilor străini din domeniul IT era de 1.504, conform datelor de la Ministerul Muncii, din totalul de 97.000 de salariați străini. Un număr de 923 de salariați din 1.504 erau din afara zone Uniunii Europene.

În vârful listei celui mai căutat personal din domeniul IT (din afară) se află programatorii (344), aceștia fiind urmați de analiști (244), inginer de sistem software (204), manager de proiect informatic (204), ingineri de sistem (202), programatori de sisteme informatice (99), consultanți în informatică (74) și administrator de rețea (43).
În postul de specialist în e-afaceri a fost adus un singur om din afara României. De asemenea, numai 3 persoane străine lucrează în postul de proiectare asistată pe calculator, iar alte 3 persoane sunt specializate în dezvoltarea de aplicații web, toate acestea fiind în coada listei menționate. Ministerul Muncii nu a dezvăluit țările de proveniență ai IT-iștilor aduși din afara României.

România este în deficit de programatori

Odată cu modernizarea societății prin dezvoltarea domeniului tehnologic, nevoia de IT-iști crește din ce în ce mai mult. Alte state din lume sunt deja cu mult în fața noastră, unde meseria de programator se promovează des prin ademenirea studenților în domeniu sau salarii mari.

Țara noastră este în prezent în deficit de 25.000 de IT-iști. Nu am evoluat deloc din 2019, când ne aflam în deficit de 15.000 de programatori, a declarat acum un an Anca Giurca, un manager partener la Loginro, o platformă de muncă pentru domeniul IT.

Cu toate acestea, pentru a înțelege cât de important este domeniul IT pentru structura țării noastre, un procent de 6,2% din totalul PIB-ului (Produsul Intern Brut) al României l-a avut doar sectorul IT singur, care se află și în deficit de personal. Acesta a adus statului român un aport de 13,6 miliarde de euro, conform ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.

În acest domeniu lucrează în prezent undeva la 20.000 de specialiști, iar anual se crează și se cer aproximativ jumate din acest număr (10.000 de joburi goale), conform Libertatea.