Esential

EXCLUSIV! Cristian Vasilcoiu, ministerul Muncii: „Astăzi, Guvernul a dat o OUG care să ajute companiile care angajează muncitori străini”

Cristian Vasilcoiu și Gabriel Biriș Sursă foto Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

Cristian Vasilcoiu a declarat în cadrul Forumului Top Angajatori organizat astăzi de către Revista Capital că Guvernul a intervenit astăzi în ajutorul atât a companiilor care apelează la muncitori străini cât și în ajutorul direct al acestora printr-o OUG,care este în dezbatere publică, având obiectivul de a proteja companiile care angajează muncitori străini.

Inițiativa legislativă este una comună, a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, și are ca scop reglementarea condițiilor în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator sau la un alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE.

Obiectivul principal al acestei OUG este de a bloca practica prin care muncitorii străini vin în România, dar renunță după o lună sau două la locul de muncă, pentru a pleca la altă companie sau chiar în altă țară din UE, de cele mai multe ori Germania. Dacă un angajat din Asia renunță la locul de muncă pentru care a primit permisul de ședere în România, el ar ajunge obligat să treacă din nou prin acest proces pentru a-și găsi un alt job.

Practic, în cazul în care un lucrător străin va schimba locul de muncă, dar la același angajator, care a obținut avizul de muncă inițial, acesta îl va obține fără să îndeplinească condițiile generale prevăzute de către legea inițială. Avizul de angajare este documentul oficial eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, care atestă dreptul unui angajator de a încadra în muncă un străin pe o anumită funcție.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, în contextul în care, la nivel național se înregistrează un deficit de forță de muncă în mai multe domenii precum construcțiile, HORECA, industria prelucrătoare, transporturi și agricultură. Acestea sunt sectoare unde cererea de forță de muncă este foarte mare și astfel este necesar ca angajatorii să aibă posibilitatea anticipării necesarului forței de muncă la necesitățile de lucru.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 22.09.2022-01.10.2022.

Top 100 Angajatori din România în noul număr al Revistei Capital

Astăzi are loc Forumul Top Angajatori organizat de către Revista Capital cu ocazia suplimentului din luna septembrie Top 100 Angajatori din România. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România.

Evenimentul este structurat pe mai multe paneluri reprezentative, unde vor fi dezbătute subiecte precum: criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea forței de muncă.

La forum participă și iau cuvântul reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din țară, experți în domeniu, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai asociațiilor, patronatelor și blocurilor sindicale din țara noastră.

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând cu data de 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei găsiți cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, it și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

În acest număr vei descoperi, de asemenea și cum își formează România resursa umană din IT, o analiză de politică externă pentru „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut și multe alte materiale interesante.