Infofinanciar > Info > România, cele mai accesibile credite ipotecare din UE. Suntem la mare distanță de Ungaria și Polonia
Info

România, cele mai accesibile credite ipotecare din UE. Suntem la mare distanță de Ungaria și Polonia

credite imobiliare finoteca.ro
sursa foto finoteca.ro

Se pare că românii sunt norocoși. Potrivit unui studiu, România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din UE. Această concluzie a luat în considerare salariile medii la nivel național. Dar și costurile asociate cumpărării unui apartament cu două camere prin intermediul unui credit ipotecar pe 25 de ani.

Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București era la finalul anului trecut de 43% din salariul mediu net pe economie. Astfel, România are cea mai bună valoare a acestui indice la nivel național. Fiind și printre cele mai bune din UE, arată un raport realizat de SVN România.

Creditele ipotecare din UE

A fost luată în considerare în cadrul cercetării SVN România achiziția unui apartament cu două camere mass market. Care se situează în afara zonelor centrale și semicentrale ale capitalelor UE. Având o suprafață utilă de 50 de metri pătrați și care a fost finalizat în urmă cu cel puțin 30 de ani.

În plus, s-a luat în calcul un credit ipotecar pe 25 de ani, cu un avans de 15%. Având o rată fixă a dobânzii pentru primii cinci ani, fără comisioane, taxe notariale și asigurări. În cadrul studiului, au fost observate creditele ipotecare cu dobândă fixă de la primele trei bănci din fiecare țară analizată.

Praga, cea mai scumpă capitală

Când indicatorul SVN pentru București este de 43%, rata pentru achiziționarea unui apartament identic în Budapesta este de 80% din salariul mediu din Ungaria. La achiziționarea unui apartament cu două camere în Varșovia, rata este de 83% din salariul mediu din Polonia. Iar în Praga, cea mai puțin scumpă capitală din Europa, rata medie este de 115%, depășind salariul mediu net din economia cehă.

„Nivelul dobânzii nu este singurul indicator relevant pe piaţa bancară: chiar dacă România are dobânzi mai ridicate comparativ cu statele din vestul Europei, costurile totale ale unui credit sunt semnificativ mai ridicate în celelalte state membre UE, în special din cauza preţurilor imobilelor dar şi din pricina costurilor asociate unei tranzacţii (comisioane, taxe şi asigurări), care se pot ridica şi la zeci de mii de euro” a spus Alexandru Rădulescu, managing partner SVN România.

Piața ipotecară locală

Rata medie pentru achiziționarea unui apartament cu două camere în București este 43% din salariul mediu al unui român. Potrivit calculelor SVN, peste 60% din casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost achiziționate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la un credit bancar. De asemenea, 2024 vine cu perspective bune pentru piața ipotecare.

„2024 a început cu premise mult mai pozitive pentru piaţa ipotecară locală şi estimăm că dobânzile vor continua să scadă, următoarele luni urmând să aducă şi prima dobândă fixă sub 5,5% pe an”, a explicat Alexandru Rădulescu.

În noiembrie, un apartament cu două camere în București poate fi cumpărat cu 83 de salarii medii sau în 6-7 ani. Față de 96 de salarii medii (sau 8 ani), valoarea care era necesară la începutul anului 2023. De asemenea, în ianuarie 2022, românii trebuiau să dea 101 salarii (8-9 ani), conform Economica .