Infofinanciar > Info > România cere renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti COVID-19! Ce alte state se revoltă
Info

România cere renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti COVID-19! Ce alte state se revoltă

Vaccin sursa foto Digi24
Sursa foto: Digi24

Mai multe state europene au cerut Uniunii Europene printr-o scrisoare, renegocierea contractelor pentru achiziționarea vaccinului anti-COVID-19. Au fost invocate aprovizionare excesivă și nevoia de a proteja finanțele statului.

Conform Politico, scrisoarea a fost trimisă vineri seara  la inițiativa Poloniei către comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakdes. Statele semnatare sunt România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

Contractele ar trebui să se încheie

Potrivit scrisorii, contractele ar trebui să se încheie „dacă nu mai sunt necesare dintr-o perspectivă sanitară și epidemiologică”. În alte situații ar trebuie să existe posibilitatea de a reduce numărul de doze recomandate. Acest lucru ar duce la reflectarea cererii de vaccin.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că niveluri satisfăcătoare de vaccinare au fost atinse în UE, contractele cu producătorii de vaccinuri oferă o aprovizionare care depășește semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de absorbție a acestora”, potrivit scrisorii.

Vaccinurile riscă să expire

Țările semnatare sunt de părere că vaccinurile riscă să expire, date fiind problemele întâmpinate cu donarea dozelor. Acestea sunt „o risipă a resurselor publice ce nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Hotnews a scris că România a cumpărat deja sau a contractat pentru perioada 2022-2023 aproximativ 105 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

În urma consultărilor cu Comisia Europeană, România a avut în jur de 105 milioane de doze de vaccin. Au fost intermediate achizițiile de vaccinuri de la companiile producătoare.

Oficialii de la Uniunea Europeană au semnat contractul pentru achiziția vaccinurilor cu producătorii de vaccin. Fiecărei țări i-a revenit o anumită cantitate de doze. La o populație de aproximativ 18 milioane de persoane eligibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19, România a cumpărat, practic, suficiente doze de vaccin pentru ca, la nevoie și în eventualitatea prelungirii pandemiei, fiecare persoană să poată face 4 doze de vaccin și marja pentru pierderile inevitabile.

Alte cereri includ asigurarea că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante răspândite în prezent ale virusului. Există și posibilitatea Autorității UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară de a cumpăra vaccinuri neutilizate pentru a creea un stoc comun. De asemenea, există posibilitatea de a permite donații către restul țărilor într-o modalitate mai coordonată.