Infofinanciar > Info > România are un proiect de energie nucleară în colaborare cu SUA. Virgil Popescu: „În acest an, următoarea este faza doi de la Cernavodă”
Info

România are un proiect de energie nucleară în colaborare cu SUA. Virgil Popescu: „În acest an, următoarea este faza doi de la Cernavodă”

Ministrul Energiei Virgil Popescu
Sursa foto: Virgil Popescu

Potrivit news.ro, într-un interviu acordat Prima News duminică, 19 martie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că există un proiect de energie nucleară în colaborare cu Statele Unite pentru reactoarele mici, care se află în faza de design, cu un termen estimat pentru finalizare în anul 2028. De asemenea, pentru cele două reactoare de la Cernavodă, termenele estimate sunt 2030 și 2031.

Ministrul a menționat și Japonia, aducând în discuție faptul că Președintele Klaus Iohannis a avut o vizită productivă în această țară.

România colaborează cu SUA

”Poate mulţi s-au întrebat nu le mai facem cu americanii le facem cu japonezii, avem un parteneriat strategic cu SUA, ne ţinem de el dar întregul program nuclear civil al României este într-un consorţiu de ţări, de firme, de parteneri euroatlantici, şi aici vorbim de SUA, de Canada, care deţine tehnologia de la unităţile 3 şi 4, vorbim de Franţa, Italia, vorbim de Japonia, în acest moment, Coreea de Sud. Cei din Coreea de Sud împreună cu canadienii probabil vor participa pentru retehlologizarea unităţii 1 de la Cernavodă.

Vorbim, practic de companii din statele respective care vin şi cu finanţări în spate, pentru a participa la construcţia acestor reactoare, iar obligaţia pe care statul român şi-a luat-o, a aprobat un proiect de lege de acordare de garanţii guvernamentale, l-a trimis în Parlament, de 7 sau 8 miliarde de euro, este în proiectul aprobat. S-a aprobat în Parlament, în această săptămână, a plecat la promulgare, statul român şi-a îndeplinit obigaţiile pe care le avea pentru programul său nuclear”, a afirmat ministrul.

Potrivit declarațiilor lui Virgil Popescu, se preconizează că în următoarele luni vom primi anunțuri succesive referitoare la finanțare.

”Se lucrează la acest modul de finanţare. În acest an, următoarea este faza doi de la Cernavodă. Cernavodă a început cu faza unu, evaluare a clădirilor existente de la unitatea 3 şi unitatea 4, pentru a vedea dacă ele pot susţine în continuare şi au trecut cu succes”, a spus el.

România a făcut progrese în sectorul energetic

Virgil Popescu, a afirmat că la momentul în care a preluat mandatul în 2019, România era conectată doar la Ucraina, ceea ce însemna că era posibil să importăm doar gaz rusesc.

El a avertizat asupra consecințelor catastrofale pe care le-ar fi avut criza energetică actuală dacă am fi fost complet nepregătiți și ne-am fi bazat doar pe șantajul Rusiei cu privire la gaz. Popescu a subliniat că, în prezent, România este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale din regiune.

”Ce s-ar fi întâmplat dacă anul 2022 ne-ar fi găsit nepregătiţi, fără surse alternative de gaze naturale şi fără conectivitate cu toate statele învecinate în gaze naturale? Pentru că trebuie să ştim, în 2019, când am venit în ministerul Energiei, România era conectată doar la Ucraina, puteam aduce doar gaz rusesc în România. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat ca această criză să ne prindă nepregătiţi complet şi să fim dependeţi de şantajul rusesc al gazului şi să nu putem să ne descurcăm să aducem din alte surse.”, a declarat ministrul, potrivit G4Media.

Virgil Popescu, a subliniat că România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește diversificarea surselor de gaze naturale și crearea de rute alternative de transport. El a menționat realizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care permite alimentarea Republicii Moldova cu gaze naturale, precum și finalizarea conductei BRUA, care permite atât exportul de gaze spre Ungaria, cât și importul de gaze din Ucraina, permite o altă conexiune verticală a României prin Giurgiu-Ruse. De asemenea, a subliniat finalizarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria, astfel încât România în 2022 are acces la gaze naturale prin aceste rute alternative.

”În doi ani şi jumătate, România s-a reconectat la toate rutele majore de transport, am refăcut coridorul trans-balcanic care presupune aducerea gazului din Azerbaijan, Turcia, Bulgaria, România şi să dăm către Ucraina, către Moldova”, a precizat ministrul.

”Practic, România în momentul de faţă este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale din regiune, dorim să mai facem o interconectare pe care nu o avem, cu Serbia, de perspectivă, prin Marea Neagră. (…) În momentul de faţă nu crede că mai importăm gaze din Rusia, dar e greu să le stabileşti sursa. (…) România nu are probleme, cred că a anunţat-o inclusiv directorul Transgaz, nu avem nicio problemă dacă se întrerupe fluxul de gaze”, a spus el, adăugând că a fost o iarnă uşoară şi care ne-a prins cu depozitele la o capacitate de 97 sau 98%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.