Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord: 800.000 de cetățeni s-au înrolat în armată împotriva SUA
Lumea la zi

Coreea de Nord: 800.000 de cetățeni s-au înrolat în armată împotriva SUA

Armată și armament Coreea de Nord
Credit imagine: KCNA

O nouă declarație de la Phenian șochează Occidentul. Conducerea din Coreea de Nord susține că 800.000 de cetățeni s-au înscris ca voluntari într-un eventual război împotriva Statelor Unite ale Americii.

Conform publicației Rodong Simun, cei mai mulți dintre acești 800.000 de voluntari sunt muncitori și studenți. Publicația continuă prin a numi această activitate un act de „patriotism înfocat”, precum și o dorință a tinerilor „de a-i elimina fără milă pe maniacii războiului”, după cum se poate vedea în paragraful de mai jos:

„Entuziasmul tot mai mare al tinerilor de a se înscrie în armată este o demonstraţie a dorinţei de neclintit a tinerei generaţii de a-i elimina fără milă pe maniacii războiului, care fac ultime eforturi pentru a distruge ţara noastră socialistă dragă, şi de a îndeplini marea cauză a reunificării naţionale fără eşec, dar şi o manifestare clară a patriotismului lor înfocat”. Amintim că de la începutul anului, mai multe declarații făcute de conducerea din Coreea de Nord au fost amenințătoare față de Washington și față de Seul.

Tensiunile dintre SUA, Coreea de Sud și Phenian

Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au început mai multe exerciții militare, simulând computerizat un potențial atac nuclear din partea Phenianului.

Conducerea Coreii de Nord se arată vehement împotriva acestor exerciții. De asemenea, Kim Yo-yong, sora liderului suprem, Kim Jong-un, și a doua persoană ca putere în stat, a spus că orice tentativă a Washingtonului sau Seulului de a intercepta rachetele nord-coreene de pe Pacific va fi interpretată ca o declarație de război.

După amenințările verbale ale surorii de dictator, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17; aceasta a venit drept răspuns la exercițiile militare continuate ale celor două țări capitaliste aliate. SUA și Coreea de Sud au început luni exercițiile din programul Freedom Shield 23, al căror scop direct este contracararea unor atacuri nord-coreene de mare anvergură.

Nici Japonia nu iese „din bătaia puștii”. Tocmai din acest motiv, președintele Coreii de Sud a zburat vineri în Japonia, pentru a revitaliza un acord militar între Tokyo și Seul. Cele două țări est-asiatice, precum și SUA, au criticat aspru racheta balistică venită dinspre Phenian. Lansarea ei contravine Consiliului de Securitate al ONU.

Freedom Shield 23

Exercițiile militare co-organizate de Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii nu sunt o noutate. Totuși, ele nu au mai avut amploarea din anul 2023 decât în urmă cu șase ani. Acum, durata și anvergura proiectului au fost extinse deoarece aceste două țări se află sub amenințarea directă a Phenianului, care a încălcat mai multe reglementări ale Consiliului de Securitate din partea Organizației Națiunilor Unite. Mai mult decât atât, Peninsula Coreeană se află într-o relație tensionată de peste 70 de ani, când Războiul din Coreea a cimentat schisma dintre Nord și Sud. Acea conflagrație s-a încheiat cu un armistițiu relativ – pacea nu a fost declarată niciodată.