Infofinanciar > Info > România are și idei bune! Comisia Europeană este de acord cu un plan pentru dezvoltarea energiei verzi
Info

România are și idei bune! Comisia Europeană este de acord cu un plan pentru dezvoltarea energiei verzi

Hidrogen-Verde-forbes.ro
Sursa foto: forbes.ro

Țara noastră va primi 149 de milioane euro pentru a sprijini producţia de hidrogen din surse regenerabile. Banii vin din partea Comisiei Europeane. Instituția a arpobat proiectul unor finanțare de stat, privind o schemă de ajutoare a României pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR).

„Această schemă în valoare de 149 de milioane euro permite României să îşi consolideze capacităţile de producţie de hidrogen din surse regenerabile, limitând în acelaşi timp posibile denaturări ale concurenţei. Măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen şi a ambiţiilor Pactului verde european. Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele şi petrolul din industriile greu de decarbonizat şi din transporturi şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi, în conformitate cu planul REPowerEU”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, citat de Agerpres.

Din ce în ce mai multă energie verde

Se dorește din ce în ce mai mult tranziția spre o energie verde, în special din cauza resurselot tot mai limitate din partea Rusiei. În acest sens, țara noastră va putea astfel să ia măsurile necesare pentru a contribui la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile. Opțiunea vine în conformitate cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene (UE) privind această resursă, obiective implementate prin Pactul verde al blocului de state.

Comisia Europeană a fost de acord cu schema românească care ar facilita dezvoltarea anumitor activităţi economice. Instituția dorește dezvoltarea, în special, producţia de hidrogen din surse regenerabile. Acestea ar avea un „efect stimulativ”, deoarece beneficiarii nu ar efectua investiţiile în hidrogenul din surse regenerabile în aceeaşi măsură în absenţa sprijinului public.

Ce presupune acest proiect

Schema realizată de România are în vedere sprijinirea construcţiei de instalaţii noi pentru producţia de hidrogen, toate din surse regenerabile. Scopul final este de a realiza, până la 31 decembrie 2025, ca din sursele regenerabile de hidrogen să se obțină cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză care să producă cel puţin 10 000 de tone de hidrogen pe an.

Întreprinderile de dimensiuni care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de hidrogen sau de energie electrică sunt inviate să ia parte la această schemă. De asemenea, pot participa și unităţile administrativ-teritoriale sau institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare din domeniul energiei. Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat fiecărui proiect nu va depăşi 50 de milioane euro.

Aprobarea unor proiecte s eva face după o slecție realizată printr-o procedură de ofertare transparentă şi nediscriminatorie, în cadrul căreia beneficiarii vor concura pentru cea mai mică valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliză instalată. Prima cerere de proiecte a fost lansată în luna iunie 2022.