Infofinanciar > Lumea la zi > Rezultatele unui război irațional! Mii de copii ucraineni luați de miliarii ruși, dați spre adopție unor familii de străini
Lumea la zi

Rezultatele unui război irațional! Mii de copii ucraineni luați de miliarii ruși, dați spre adopție unor familii de străini

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Principiile dreptului internațional au fost călcate constant de bocancul Federației Ruse de la începerea invaziei în Ucraina. Excepție de la regulă nu fac nici măcar miile de copii ucraineni care au fost transferați din teritoriile cucerite, în Rusia pentru a fi dați spre adopție. Moscova se apără invocând principii umanitare, însă această acțiune constituie crimă de război și se încadrează într-o formă de genocid, pentru că urmărește distrugerea identității lor etnice.

Reporterii de la New York Times au reconstituit traseul unor asemenea cazuri, unde destinul unor copii din regiunea Mariupol, înainte de a fi ocupat, a fost schimbat într-o manieră tragică. Aceștia au ajuns chiar și în Siberia dați spre adopție unor familii de ruși.

În ciuda faptului că minorii sunt tratați corespunzător în sânul familiei, fanfara propagandistică a Kremlinului transformă cele mai pure suflete în pradă de război invocând te miri ce sloganuri, pentru a evidenția imaginea mesianică a lui Putin, de tipul „salvarea unor copii abandonați din calea războiului”.

Nimeni nu știe numărul copiilor trimiși spre adopție

Ambele state beligerante vorbesc de mii de copii și adolescenți transferați din zonele ocupate, nici Rusia nici Ucraina nu furnizează și un număr concret.

„De fapt, acest transfer în masă de copii este o potențială crimă de război, indiferent că unii dintre ei erau orfani, iar alții aveau sau încă mai au părinți care îi caută. (…) Această relocare sistematică face parte dintr-o strategie mai amplă a președintelui rus, Vladimir Putin, de a trata Ucraina ca parte a Rusiei și de a considera invazia sa ilegală drept o cauză nobilă.

Guvernul său a folosit copii – inclusiv bolnavi, săraci și orfani – ca parte a unei campanii de propagandă care prezintă Rusia drept un salvator caritabil. (…) Transferul persoanelor dintr-un teritoriu ocupat poate constitui crimă de război, iar experții spun că practica este cu atât mai spinoasă atunci când implică copii, al căror acord nu poate fi valid.

Oficialii ucraineni acuză Rusia că a comis un genocid. Transferul forțat al copiilor, atunci când este destinat distrugerii unui grup național, este un act de genocid conform dreptului internațional”, potrivit publicației New York Times, redată de biziday.ro

„Pogromul” identității etnice

Drama copiilor este descrisă de americani ca fiind „ un proces sfâșietor de constrângere, înșelăciune și forțare, prin care au fost transportați în Rusia din Ucraina. Oficialii ruși au precizat că scopul lor este să înlocuiască orice atașament față de casa din copilărie cu “o dragoste pentru Rusia”.

The New York Times a reușit să identifice mai mulți copii care au fost luați, unii s-au întors acasă, alții au rămas în Rusia, din păcate nu puțini dintre ei au murit în război. În ultimul atac pe care l-a comandat Moscova împotriva Kievului, printre țintele bombardate s-a aflat și un loc de joacă pentru copii dar și mai multe ținte civile.

Strategia pe care o adoptă acum Kremlinul este constă în bombardarea infrastructurii energetice cu scopul de a lăsa, în prag de iarnă, casele ucrainenilor fără energie și căldură.