Lumea la zi

Rezultatele intermediare din SUA: De ce contează victoria democraților la controlul Senatului

Trump sursă foto unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Eșecul republicanilor la jumătatea mandatului este acum oficial. Democrații au păstrat controlul asupra Senatului SUA. Iată de ce contează acest lucru. La patru zile după ce zeci de milioane de americani au mers la urne, victoria la limită a lui Catherine Cortez Masto în Nevada, sâmbătă seara târziu, a adus în sfârșit un rezultat decisiv în bătălia politică națională.

Democrații conduc acum cu 50 de locuri la 49 în camera superioară a Congresului SUA. Chiar dacă republicanii vor câștiga cursa pentru Senat rămasă în Georgia, vicepreședintele Kamala Harris va putea să voteze pentru departajare.

Acesta a fost cazul în ultimii doi ani, desigur – și deschide calea pentru ca președintele Joe Biden să petreacă încă doi ani umplând instanțele federale cu persoanele nominalizate de el și asigurându-și personalul administrației în mare parte așa cum crede el de cuviință.
Cel mai important este că, în cazul în care un loc la Curtea Supremă ar deveni vacant din cauza unei pensionări neașteptate sau a decesului unui judecător, republicanii nu ar putea bloca alegerea dlui Biden. Democrații își amintesc cum, în 2016, liderul majorității senatoriale de atunci, Mitch McConnell, a împiedicat ca nominalizarea lui Barack Obama să fie audiată, scrie BBC.

Ce înseamnă victoria?

Victoria din Nevada înseamnă că al doilea tur de scrutin pentru Senat din Georgia din 6 decembrie nu mai este o competiție crucială pentru a determina controlul camerei. Cu toate acestea, dl Biden a declarat că „este pur și simplu mai bine” ca democrații să ajungă la 51 de locuri. Perna suplimentară face cu siguranță mai ușor de gestionat o majoritate și va ajuta, de asemenea, în 2024, când partidul va avea mai multe locuri cu risc de apărat.

Există încă o probabilitate, deși nu o certitudine, ca republicanii să controleze o majoritate subțire în Camera Reprezentanților, ceea ce va aduce o serie de dureri de cap pentru președinte.

Agenda sa legislativă este moartă și se anunță o supraveghere mai agresivă din partea republicanilor, dar chiar și acest lucru are o parte bună – dacă adversarii săi politici nu vor putea guverna eficient din cauza discordiei interne.
Consecințele acestui rezultat istoric al alegerilor de la jumătatea mandatului sunt încă în curs de dezvăluire.

Poziția lui Joe Biden în cadrul partidului său a fost consolidată. Consilierii săi vorbesc acum cu mai multă încredere despre intenția sa de a candida pentru un al doilea mandat de președinte. Foștii săi rivali, precum senatorul liberal de Massachusetts Elizabeth Warren, îi cântă laudele.

„Această victorie îi aparține lui Joe Biden„, a declarat ea duminică. „Conducerea președintelui ne-a pus într-o poziție – fiecare candidat în sus și în josul buletinului de vot – pentru a vorbi despre ceea ce luptă democrații și despre ceea ce livrăm”.

Între timp, viitorul politic al lui Donald Trump a fost afectat, deși rămâne de văzut cât de durabil.

La o zi după ce democrații au câștigat Senatul SUA și în timp ce continuă să câștige curse de tip „toss-up” în Camera Reprezentanților, unii republicani ies în fața camerelor de luat vederi pentru a arunca vina direct la picioarele lui Donald Trump.

Presiuni asupra republicanilor

Aceștia sunt însă, în mare, suspecții obișnuiți care l-au criticat în mod regulat pe fostul președinte în trecut.
Senatorul Bill Cassidy, care a declarat că candidații susținuți de Trump „au avut performanțe slabe” în alegerile de la mijlocul mandatului, a votat pentru condamnarea fostului președinte în cel de-al doilea proces de destituire. Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, care a declarat că fostul președinte i-a costat pe republicani în recentele alegeri, a votat pentru „Ronald Reagan” în 2020, nu pentru dl Trump.

Adevăratul test va fi dacă aliații de lungă durată ai lui Trump – oameni precum senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud, membri ai grupului arhiconservator House Freedom Caucus sau guvernatori republicani proeminenți – se vor întoarce împotriva lui.

Potrivit unor rapoarte recente, aliații fostului președinte fac presiuni asupra republicanilor interesați de poziții de conducere în Congres pentru a susține public aspirațiile prezidențiale ale lui Trump.

Una dintre ele, congresista Elise Stefanik din New York, a făcut deja acest lucru. Dacă și mai mulți îi vor urma exemplul, ar putea fi un indiciu că – în ciuda evenimentelor recente – politicienii republicani ambițioși consideră în continuare că drumul lor spre succes depinde de binecuvântarea fostului președinte.

Peisajul politic din SUA arată considerabil diferit față de cum arăta în urmă cu o săptămână.

Democrații se simt mai siguri pe poziția lor, în timp ce republicanii se luptă să își recupereze echilibrul. Dar, având în vedere natura incertă a politicii americane în aceste zile, nu există nicio garanție că terenul nu se va schimba din nou în scurt timp.