Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale! Taiwanul dezvoltă industria AI, Coreea de Sud și Coreea de Nord se ceară pe gunoiul de la graniță
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale! Taiwanul dezvoltă industria AI, Coreea de Sud și Coreea de Nord se ceară pe gunoiul de la graniță

Revista PResei Internaționale (Sursă foto: Radio Moldova)
sursă foto: arhiva companiei

Revista Presei Internaționale este o rubrică prin care sunt prezentate, pe scurt, cele mai importante evenimente la nivel global. De exemplu, Claudia Sheinbaum a susținut că a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile prezidențiale din Mexic. Sondajele de la ieșirea de la urne o plasează cu 56% din voturi, față de 30% pentru principalul său contracandidat, Xochitl Galvez.

Galvez nu și-a recunoscut încă meritele. Sheinbaum ar deveni prima femeie președinte al Mexicului. Rămâne de văzut dacă ea va continua politicile populiste ale mentorului și predecesorului său, Andrés Manuel López Obrador, sau va aborda problemele adânc înrădăcinate ale Mexicului.

Revista Presei Internaționale

America are „toate așteptările” ca Israelul să accepte un plan pentru a pune capăt războiului din Gaza, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională.

Kirby a declarat că propunerea așteaptă „un răspuns oficial din partea Hamas”. Cabinetul de război al Israelului s-a reunit duminică târziu, 2 iunie, pentru a discuta planul. Doi miniștri israelieni de extremă dreapta au amenințat că vor demisiona dacă acordul va fi pus în aplicare. Ceea ce ar pune în pericol coaliția de guvernare a țării.

Situația se complică în Africa de Sud

Reprezentanții Congresului Național African au declarat că nu îl va înlocui pe Cyril Ramaphosa, liderul său și președintele Africii de Sud, pentru a forma o coaliție.

După ce și-a pierdut majoritatea parlamentară în cea mai slabă performanță electorală din ultimii 30 de ani, ANC trebuie să ajungă la un acord cu partidele de opoziție pentru a-și păstra puterea. ANC a obținut 159 de locuri în adunarea națională de 400 de membri și a obținut puțin peste 40% din voturi.

Shein vrea la bursă

În Revista Presei Internaționale se menționează și că Shein, un vânzător chinez de produse fast-fashion, plănuiește o ofertă publică inițială la bursa din Londra. Potrivit Sky News, firma va depune cererea de aprobare pentru listare la autoritățile de reglementare britanice în cursul acestei săptămâni.

Se preconizează că va fi evaluată la 50 de miliarde de lire sterline, adică 63,7 miliarde de dolari. Anul trecut, planurile Shein de a se lista la bursă la New York au fost împiedicate de autoritățile de reglementare, victimă a relațiilor acide dintre America și China.

Reduceri în industria petrolieră

OPEC+ a convenit să prelungească reducerile producției de petrol în încercarea de a susține prețurile pe fondul slăbirii cererii globale. Cartelul petrolier și aliații săi au promis că vor reduce producția în 2024 cu 5,9 milioane de barili pe zi, adică 5,7% din cererea globală.

De asemenea, în Revista Presei Internaționale se notează că la reuniunea sa bianuală de duminică, a decis să prelungească o parte din reduceri până la sfârșitul anului 2025. Grupul produce 40% din petrolul mondial.

Inteligența Artificială în Taiwan

Nvidia și-a dezvăluit pe neașteptate noua generație de procesoare cu inteligență artificială în cadrul unei conferințe în Taiwan. Va începe să le livreze în 2026.

AMD, un rival american, a dezvăluit, de asemenea, noi procesoare, în încercarea de a contesta dominația Nvidia pe piața semiconductorilor pentru inteligență artificială. Ambele firme au declarat că doresc să lanseze o nouă familie de cipuri de inteligență artificială în fiecare an.

Coreea de Nord și Coreea de Sud, ceartă pe gunoi

Prin Revista Presei Internaționale se mai transmite că Coreea de Nord a declarat că va înceta „temporar” să mai arunce saci plini de gunoaie, inclusiv mucuri de țigară, resturi de hârtie și plastic, în Coreea de Sud.

Coreea de Nord a descris baloanele acestea de gunoi ca fiind „cadouri sincere” trimise ca represalii pentru „propaganda” care critică regimul său, lansată peste graniță de activiști sud-coreeni, scrie The Economist.