Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Reluarea dialogului între Statele Unite și China rămâne nr 1
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Reluarea dialogului între Statele Unite și China rămâne nr 1

Fâșia Gaza, sursa foto Observator
Foto: facebook.com

Reluarea dialogului între Statele Unite și China ține capul de afiș al presei internaționale care comentează rezultatele întâlnirii de miercuri, de la San Francisco, dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping.

Un ”summit istoric, desfășurat într-o conjunctură critică în care comunitatea internațională face presiuni pentru o relație stabilă între China și SUA” comentează agenția Xinhua, în timp ce „Nikkei Asia” observă că întâlnirea dintre cei doi președinți – care nu au mai vorbit de la summitul G20 de la Bali din noiembrie 2022 –  a fost pregătită ”de săptămâni” și ”coregrafiată cu atenție” pentru a ”transmite un mesaj de stabilitate restului lumii”.

Reluarea dialogului: mai cu sila

”Biden și Xi se străduiesc să reînnoiască dialogul, în ciuda diferențelor dintre ei”, titrează Courrier International, însă Wall Street Journal consideră că este doar un ”armistițiu de moment”. ”Deocamdată, ambele părți au motive să demonstreze că se înțeleg mai bine. Xi are nevoie de investiții străine și de piețe pentru export ca să poată opri prăbușirea pieței imobiliare și marile datorii care încetinesc economia Chinei. În plus, el dorește să evite noi sancțiuni economice sau o reducere a livrărilor americane de tehnologie către companiile chineze”, explică Wall Street Journal, adăugând că, de cealaltă parte, ”Biden dorește să detensioneze relațiile ca să evite o altă criză de securitate într-o lume care, și așa, are parte de mult prea multe crize.

E nevoie de o Chină ”calmă”

Date fiind războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu, precum și factorii negativi reprezentați de Rusia și din Iran care provoacă necazuri, președintele american dorește să țină China „calmă”, cel puțin până la eventuala sa realegere de anul viitor. În plus, Biden dorește mai ales să evite o escaladare a crizei din jurul Taiwanului”, mai scrie Wall Street Journal.

”Revenirea unui minim de normalitate în relația dintre cele două mari puteri”, constată și Le Monde, comentând însă că ”dialogul a rămas unul marcat de neîncredere”.

Pe frontul războiului dintre Israel și Hamas, ONU trage ”cel mai puternic semnal de alarmă posibil”, constată Le Soir.

Gaza, îngrijoare în toată lumea

„Sunt profund îngrijorat de escaladarea violenței și a discriminării severe împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, inclusiv din Ierusalimul de Est” a spus Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, avertizând că ”acest lucru creează o situație potențial explozivă”.

Între timp, Israelul intră în ”a doua fază a războiului”, după cum titrează The Jerusalem Post care anunță totodată că lângă spitalul Al-Shifa din Gaza a fost găsit cadavrul unuia dintre ostaticii luați de Hamas. Potrivit Haaretz, armata israeliană acționează în continuare în Spitalul Al-Shifa, susținând că a găsit un laptop cu informații și documente legate de cei aproximativ 240 de ostatici deținuți de Hamas.

Sanchez, misiune imposibilă

Pe plan european, premierul spaniol Pedro Sanchez obține un nou mandat ”într-o țară divizată”, constată Deutsche Welle, subliniind că, potrivit sondajelor, mai bine de jumătate din spanioli se opun amnistiei acordate de Sanchez separatiștilor catalani în schimbul susținerii la guvernare. În plus, protestele sprijinite de partidele de dreapta devin tot mai violente.

”Istoria nu te va amnistia”, a fost avertismentul adresat lui Sanchez de președintele Partidului Popular, potrivit El Mundo. Votul acordat joi de parlament pentru noul guvern pune punct paraliziei politice care domnește de patru luni în Spania, notează Politico, însă Deutsche Welle avertizează că natura noii coaliții guvernamentale, care include partide de stânga mai mici și partide regionale cu ideologii diferite, ar putea face dificilă adoptarea legislației necesare în diverse domenii.

Presa regională mai speră la Schengen

Pe de altă parte, presa din regiunea noastră, înregistrează unele declarații pozitive cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen. ”Președintele Austriei consideră „GREȘITĂ” decizia Guvernului de la Viena de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, titrează Ziarul Național de la Chișinău, detaliind că, aflat în vizită în capitala Moldovei, Alexander Van der Bellen și-a exprimat speranța ca „într-o bună zi această decizie să fie revizuită”.

„În momentul în care Guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schenghen, am venit cu un comunicat public în care am zis că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu,”, a mai spus van der Bellen, subliniind că, ”nu am văzut niciun sens” în această decizie pentru că ”întrebarea este mult mai vastă, cum am putea să controlăm fluxul de oameni care își caută un loc de muncă sau azil în cele 27 de state ale Uniunii Europene” a mai reținut Ziarului Național din declarațiile președintelui austriac la Chișinău.

Și ”Germania exercită presiuni pentru aderarea Bulgariei şi României la Schengen”, constată Mediapool, preluând declarația ministrului german de externe, Annalena Baerbock, la o conferință de presă comună cu omoloaga ei din Bulgaria, Maria Gabriel. „Bulgaria și România au muncit din greu în acest sens, iar acum este rândul țărilor din spațiul Schengen să se țină de cuvânt și să accepte cele două state”, a subliniat ministrul german.