Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale. În timp ce inflația în America scade, iranienii merg la urne
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale. În timp ce inflația în America scade, iranienii merg la urne

Revista Presei Sursa foto Economedia
Sursa foto Arhiva companiei

Revista Presei Internaționale aduc eîn atenția publicului cele ami improtante evenimente ce au avut loc la nivel internațional. Știrile din cursul zilei de astăzi sunt cu preponderență la situația din America, dar ating și puncte precum: alegerile din Iran și tensiuni economice între Rusia și Belarus.

Joe Biden și-a recunoscut prestația slabă din prima dezbatere prezidențială din America la primul său miting de după. El le-a spus susținătorilor din Carolina de Nord că nu mai dezbate așa cum „obișnuia”.

Trump chiar a fost mai bun decât Biden în cadrul dezbaterii din America

A insistat că are experiența și ținuta morală necesare pentru a-l înfrunta pe Donald Trump, rivalul său republican. Democrații par divizați cu privire la faptul dacă președintele ar trebui să cedeze locul unui candidat alternativ: unii au recunoscut că partidul are „unele decizii de luat”, după cum a spus un congresman, în timp ce legislatori proeminenți precum Nancy Pelosi, fostul lider al Camerei Reprezentanților din America, și-au reafirmat sprijinul. Asistenții dlui Biden au declarat că acesta va continua să discute cu Trump în cadrul unei a doua dezbateri planificate în septembrie.

Curtea Supremă din America a anulat un precedent juridic care a ghidat mult timp relația instanței cu agențiile federale. Conform regulii „Chevron”, numită după o decizie din 1984 pe care instanțele inferioare au citat-o de mii de ori de atunci, instanța ar urma să se conformeze interpretării unei agenții a legilor care o guvernează atunci când acestea sunt ambigue. Decizia de vineri restrânge de fapt puterea autorităților de reglementare. Judecătorii liberali și-au exprimat dezacordul; unul dintre ei a prezis că hotărârea va „produce perturbări la scară largă”.

Inflația din America o ia în jos

Inflația în America a scăzut, conform măsurătorii preferate a Rezervei Federale. Indicele cheltuielilor de consum personal a încetinit la 2,6% față de anul trecut în mai, în scădere de la 2,7% în aprilie. Acest lucru ar putea susține eforturile oficialilor din America de a reduce ratele. Așa se așteaptă să facă în lunile următoare.

Alegeri în Iran

Iranienii au început să voteze pentru a alege un nou președinte după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter luna trecută. Cei doi fruntași conservatori nu au reușit să încheie un pact înainte de ziua scrutinului prin care unul dintre ei să se retragă din cursă, creând astfel o deschidere pentru Masoud Pezeshkian. Acesta este singurul candidat reformist căruia i s-a permis să candideze. Având în vedere că niciun candidat nu are șanse să obțină o majoritate, se preconizează un al doilea tur de scrutin pe 5 iulie.

Reformă economică în Argentina

După șase luni de negocieri istovitoare, Congresul Argentinei a aprobat o versiune atenuată a proiectului de reformă economică semnat de Javier Milei. Printre alte măsuri, legea va privatiza unele entități deținute de stat și va reduce nivelul minim al venitului impozabil. Este o mare victorie pentru dl Milei, președintele Argentinei, al cărui partid libertarian deține mai puțin de 15% din locurile din camera inferioară.

Impozitul din Marea Britanie

Numărul cetățenilor britanici care plătesc rata maximă a impozitului pe venit va depăși 1 milion pentru prima dată în acest an. O înghețare prelungită a pragurilor impozitului pe venit și a altor alocații a dublat în ultimii trei ani numărul persoanelor care plătesc impozitul de 45 % pe venit. Laburiștii și conservatorii s-au angajat să nu modifice pragurile până în 2028 dacă vor fi aleși la 4 iulie.

Protestele din Kenya

Înalta Curte din Kenya a aprobat utilizarea forței militare pentru restabilirea ordinii în țară. Cel puțin 23 de persoane au fost ucise în timpul protestelor împotriva planului guvernului de a crește taxele. William Ruto, președintele Kenyei, a retras planul miercuri, după ce protestatarii au luat cu asalt parlamentul. Dl Ruto, care a fost ales în 2022, a avut dificultăți în a controla inflația.

Scăderea inflației în America

Cel mai bine este să nu reacționăm exagerat la o singură lună de date economice, bune sau rele. Dar s-ar putea să fie greu să ne stăpânim optimismul cu privire la cifrele americane care au fost publicate vineri. Indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal a rămas neschimbat în mai față de aprilie. Indicele PCE de bază, care elimină prețurile volatile la alimente și energie, a crescut cu doar 0,1% de la o lună la alta și a atins cel mai scăzut ritm anual din ultimii trei ani. Aceste cifre sugerează că inflația încetinește din nou după ce a accelerat la începutul acestui an.

Rezerva Federală acordă o atenție deosebită PCE de bază. Creșterea mai lentă a susținut speculațiile conform cărora Fed va începe să reducă ratele dobânzilor în septembrie. În mod încurajator, atenuarea presiunilor asupra prețurilor este însoțită și de dovezi ale rezistenței consumului. Cheltuielile personale au crescut cu 0,3% de la o lună la alta în mai, în termeni ajustați în funcție de inflație. În concluzie, luna trecută a fost una foarte bună pentru economia americană.

Iranienii merg la urne

Privite dintr-o cafenea de artă din centrul Teheranului, alegerile prezidențiale din Iran nu sunt decât o vitrină pentru un regim demodat și neiubit. Majoritatea par deciși să boicoteze evenimentul. Masoud Pezeshkian, singurul reformist dintre cei patru candidați aflați încă în cursă, îl numește „o pătură umedă”.
În afara capitalei, scrutinul stârnește un interes sporit. Oamenii au umplut stadioanele de fotbal din orașul natal al dlui Pezeshkian, Tabriz, capitala din nord-vest, pentru a-l asculta vorbind. În mod surprinzător pentru un candidat la președinție, acesta a stârnit sentimentele minorităților vorbind în turcă, limba locală, mai degrabă decât în persană, limba oficială. El a făcut apel la legături mai strânse cu America și la încetarea impunerii vălului obligatoriu pentru femei. Conservatorii sunt îngroziți; votul lor este împărțit între Saeed Jalili, un ideolog xenofob, și Mohammad Qalibaf, un comandant militar pragmatic legat de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice. Având în vedere că niciun candidat nu are șanse să obțină majoritatea în primul tur de vineri, ne așteptăm la un al doilea tur pe 5 iulie.

Înconjurată de autocrații, Mongolia votează

Mongolii se îndreaptă vineri spre urne. Partidul Social-Democrat al Poporului Mongol, aflat la putere, care are o majoritate uriașă în parlament, va obține probabil un nou mandat. În perioada premergătoare alegerilor, partidul și-a prezentat bilanțul economic și a încercat să atragă alegătorii promițând mai multe programe de asistență socială, inclusiv un sprijin în valoare de 600 de milioane de dolari pentru păstori.
Însă un iz de corupție afectează partidul, inclusiv dezvăluirile privind o „mafie a cărbunelui” condusă de oficiali. Criticii susțin că statul de drept este în curs de erodare. În mod neobișnuit pentru Mongolia, violențele au marcat campania. Pe 15 iunie, un candidat din partea principalului partid de opoziție a fost bătut până la moarte.
Alegerile sunt primele de când legislativul a fost extins de la 76 la 126 de locuri, dintre care unele vor fi acum alocate proporțional. Acest lucru ar putea duce la pierderea marii majorități de către MPP, declanșând o evoluție către o democrație pluripartidistă. Observatorii occidentali vor urmări îndeaproape țara pentru a vedea dacă valorile sale democratice vor prevala.

Uniunea economică tensionată dintre Belarus și Rusia

Regiunea Vitebsk din nordul Belarusului a fost supusă unei serii de lucrări de reconstrucție înainte de Forumul Regiunilor dintre Belarus și Rusia. Atelierul de discuții, care se presupune că se concentrează pe „cooperarea interregională în construirea unei economii inovatoare”, culminează vineri cu o sesiune plenară. Dar, la fel ca orașele gazdă, relația economică bilaterală are nevoie urgentă de unele retușuri.
De la invadarea Ucrainei în 2022, Rusia a fost lovită de sancțiuni europene. Subordonatul său, Belarus, a evitat să trimită soldați în Ucraina. Dar a ajutat economia Rusiei, servind ca o ușă din spate pentru comerțul care altfel ar putea fi blocat. Acest lucru a pus-o în vizorul Uniunii Europene. La 26 iunie, diplomații europeni au convenit să extindă pedepsele la Belarus pentru a închide „cea mai mare lacună a regimului nostru de sancțiuni”. Unii dintre membrii estici ai UE fac presiuni pentru mai mult. Ei insistă că Belarusul ar trebui să se confrunte cu aceleași pedepse ca Rusia. Exaltarea relației economice dintre cele două state izolate nu va face decât să devină mai dificilă.

Cum a încetat Glastonbury să mai fie rock

Glastonbury a fost cândva cel mai celebru festival rock din lume. Dar acum – dacă lista de artiști pentru acest weekend este un indiciu – organizatorii săi consideră rock-ul un interes minoritar. Aceasta nu este o evoluție complet nouă. Ceea ce este nou este lipsa de reacție.

Precedentele concerte ale lui Beyoncé în 2011 și Kanye West în 2015 au stârnit plângeri din partea tradiționaliștilor de la Glastonbury. Anul acesta, capetele de afiș principale sunt SZA, Dua Lipa și Coldplay – o artistă hip-hop, o prințesă pop și o trupă rock mediocră. Între timp, ascensiunea muzicii afrobeats va fi atestată de Burna Boy, un cântăreț nigerian. El va ocupa un loc de frunte pe scena principală Pyramid.

Diversitatea muzicală de la Glastonbury nu este un gest simbolic. Ea reflectă modul în care participanții la festival și-au lărgit gusturile. În orice caz, prezența trupei Coldplay pare acum un semn al trecutului festivalului, conform economist.com.