Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Decizii ale Rezervei Federale, conflicte geopolitice și alegeri prezidențiale
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Decizii ale Rezervei Federale, conflicte geopolitice și alegeri prezidențiale

Revista Presei Sursa foto Economedia
Sursa foto: Arhiva companiei

Revista presei internaționale reflectă cele mai importante evenimente desfășurate la nivel mondial. Rezerva Federală a menținut stabilă rata dobânzii de referință, la un interval cuprins între 5,25% și 5,5%. Banca centrală americană a semnalat că va face doar o singură reducere a dobânzii în acest an, afirmând că „nu se așteaptă” să reducă ratele „până când nu va avea o mai mare încredere” că inflația se îndreaptă spre 2%.

Datele publicate mai devreme miercuri au arătat că rata anuală a inflației americane a scăzut în mai la 3,3%, de la 3,4% în aprilie. Măsura de bază, care exclude costurile volatile ale alimentelor și energiei, a scăzut și ea, de la 3,6% la 3,4%.

Noi tarife pentru China

Comisia Europeană a anunțat că va introduce noi tarife pentru importurile de vehicule electrice din China. Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei, a declarat că firmele chinezești beneficiază de subvenții guvernamentale, amenințând producătorii auto locali. Rata tarifară va crește de la 10% la până la 48%. Unii producători de automobile vor primi rate individuale: BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, va avea o rată tarifară de 27%.

Apple, cea mai valoroasă companie din lume

Apple și-a recâștigat titlul de cea mai valoroasă companie din lume. Cu o capitalizare de piață de 3,29 miliarde de dolari, depășind Microsoft (evaluată la 3,24 miliarde de dolari) pentru prima dată în ultimele cinci luni. Microsoft, care colaborează de mult timp cu OpenAI, creatorul ChatGPT, a injectat tehnologia AI în produsele sale mai repede decât Apple. Însă acțiunile Apple au crescut în această săptămână după ce a anunțat „Apple Intelligence”, o ofertă de inteligență artificială pentru iPhone-uri.

Blinken are un plan pentru încetarea focului

Antony Blinken, secretarul de stat american, a caracterizat unele decalaje dintre Hamas și un plan de încetare a focului cu Israelul, sponsorizat de americani, ca fiind „recuperabile” și a subliniat că America va continua să facă presiuni pentru un acord. Propunerea inițială includea o eliberare treptată a ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni. Hamas a răspuns marți cu modificări propuse, inclusiv unele pe care dl Blinken le-a declarat „inacceptabile”.

Barcă scufundată în Congo

Peste 80 de persoane au fost ucise când o barcă s-a scufundat într-un râu din vestul Congo, potrivit președintelui țării. Ambarcațiunea, care transporta peste 270 de persoane către capitala Kinshasa, a suferit o defecțiune la motor pe râul Kwa. O a doua barcă a lovit-o apoi. Congo are puține drumuri; pentru călătoriile pe distanțe lungi este adesea nevoie de bărci.

Bursa din Moscova suspendă tranzacțiile cu dolari și euro

Bursa de la Moscova a suspendat tranzacțiile cu dolari și euro după ce America a extins sancțiunile pentru a tăia exporturile către Rusia. Noile măsuri ale Americii vizează, printre altele, vânzătorii terți de semiconductori. America spune că astfel de companii din China și Hong Kong furnizează Rusiei cipuri care pot fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina. Exportatorii de mașini-unelte sunt, de asemenea, în vizorul Casei Albe.

Biden vs Trump: Prognoza pentru alegerile din America

Oricine se uită la sondajele naționale ar crede că alegerile prezidențiale americane din noiembrie sunt o tragere la sorți. Nu este așa. Modelul de predicție al The Economist, publicat miercuri, îi dă lui Donald Trump două șanse din trei de a câștiga, față de una din trei pentru Joe Biden. Avantajul domnului Trump este real, chiar dacă mic.

Modelul nostru ține cont de sondaje, de rezultatele alegerilor anterioare și de datele economice. Nu știe nimic despre istoricul domnului Trump în funcție sau în instanțe. Acesta sugerează că avantajul dlui Trump în 2016 și 2020 în statele oscilante, unde s-a descurcat mai bine decât în restul țării, nu s-a erodat. Dl Biden este în urmă în zonele de luptă din Sun Belt. Cum ar fi Arizona, Georgia și Nevada, care au votat pentru el în urmă cu patru ani. Orice veste bună pentru el sau proastă pentru dl Trump le-ar putea schimba șansele. Iar modelul nostru se va actualiza zilnic. Dar, pentru moment, dl Trump este favorit.

Fed rămâne răbdătoare

Așteptarea continuă. A trecut aproape un an de când Rezerva Federală a majorat ultima dată ratele dobânzilor. Înainte de începutul anului 2024, mulți economiști au prezis că aceasta va începe să le reducă până acum. În schimb, la ultima sa ședință, care se încheie miercuri, Fed a menținut ratele în intervalul actual, între 5,25% și 5,5%. La acest nivel, politica monetară este restrictivă, frânând cheltuielile de consum și investițiile întreprinderilor.

Judecata băncii centrale este că își poate permite să tragă de timp. Inflația nu a revenit încă la ținta de 2%, iar creșterea economică rămâne robustă. Datele de miercuri au arătat că inflația prețurilor de consum a scăzut la un ritm anual de 3,3% în luna mai, evoluând în direcția corectă, dar numai treptat. Între timp, deși rata șomajului a crescut recent, aceasta rămâne scăzută în raport cu standardele istorice. Majoritatea investitorilor presupun acum că Fed va face prima reducere abia în septembrie. Răbdare, vă rog.

Problema inflației scăzute din China

Inflația din China, ca și cea din America, este urmărită îndeaproape de investitori. Dar aceștia o studiază din motive opuse: rata este încă prea mică, nu prea mare. Cifrele publicate miercuri au arătat că prețurile de producție, practicate la „poarta fabricii”, au scăzut în luna mai față de anul precedent pentru a 20-a lună consecutiv. Prețurile de consum au crescut cu doar 0,3%, chiar mai puțin decât se aștepta.

Inflația scăzută sau negativă este un semn îngrijorător al unei cereri slabe, care se poate alimenta pe sine, descurajând împrumuturile și investițiile. Banca centrală a Chinei a reacționat cu prudență la acest pericol deflaționist. Este posibil să nu dorească să reducă în mod decisiv ratele dobânzilor până când Rezerva Federală americană nu o face, deoarece un decalaj mai mare al ratelor dobânzilor față de America ar putea destabiliza moneda chineză. Dar Fed nu se grăbește. Ca o consecință a acestor două jocuri de așteptare, este posibil ca inflația din China să nu își revină până când inflația din America nu va scădea.

Germania se gândește la revenirea la recrutare

Atunci când Germania a suspendat recrutarea în 2011, aceasta a fost considerată o măsură de modernizare pentru a transforma Bundeswehr într-o forță de luptă mai slabă, potrivită pentru misiuni expediționare îndepărtate. Puțini și-au imaginat că recrutarea ar putea reveni. Totuși, acest lucru s-a întâmplat înainte ca Vladimir Putin să lanseze cel mai mare război din Europa de după 1945.

Miercuri, Boris Pistorius, ministrul german al apărării, va prezenta parlamentului propunerile sale pentru a acoperi deficitul de personal al Bundeswehr (forțele armate trebuie să găsească peste 20.000 de recruți suplimentari în următorii ani). Pistorius, care spune că Germania trebuie să fie „pregătită de război până în 2029”, este în favoarea modelului de recrutare din Suedia, conform căruia toți tinerii de 18 ani completează un chestionar de evaluare a aptitudinilor și aptitudinilor militare, iar câteva mii sunt chemați să servească. Dar cancelarul german, Olaf Scholz, crede că doar voluntarii pot acoperi deficitul. Pentru a nu-și supăra șeful, dl Pistorius ar putea emite propuneri care nu corespund propriilor sale preferințe. Cel puțin pentru moment.

O alternativă la premiile Nobel

În anii 1960, o anumită companie de închirieri auto folosea sloganul „Suntem numărul 2. Noi ne străduim mai mult”. Acesta ar putea fi și motto-ul Fundației Kavli, sponsorul unui trio de premii norvegiene pentru astrofizică, nanoștiință și neuroștiință, ai căror câștigători au fost anunțați miercuri. Premiile Kavli sunt în mod deliberat un ecou al premiilor Nobel (suedeze) pentru fizică, chimie și fiziologie sau medicină. Și, la fel ca și premiile Nobel, fiecare dintre ele este în valoare de 1 milion de dolari, deși sunt bienale și nu anuale.

Noii laureați sunt doi experți în atmosfere exoplanetare. Trei experți care folosesc nanotehnologia pentru diagnosticarea medicală și administrarea de medicamente și trei experți care studiază modul în care creierul recunoaște fețele. Aceștia își vor primi cecurile și medaliile în cadrul unei ceremonii care va avea loc în septembrie. Oamenii de știință de o anumită vârstă și eminență glumesc uneori pe seama șanselor lor de a face „călătoria la Stockholm”. Când vor glumi în mod similar despre Kavli, administratorii vor ști cu adevărat că eforturile lor au dat roade, potrivit The Economist.