Infofinanciar > Info > Revista presei internaționale. Conflicte, procesul lui Trump și întâlnirea de gradul 0 de la Beijing
Info

Revista presei internaționale. Conflicte, procesul lui Trump și întâlnirea de gradul 0 de la Beijing

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
Sursa foto: Arhiva companiei

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente care se desfășoară la nivel mondial. Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a declarat că operațiunea țării sale în Rafah „va continua cu forțe suplimentare”. Israelul și-a început ofensiva în Rafah săptămâna trecută, când a îndemnat locuitorii să evacueze zonele de la periferia orașului.

Până marți, tancurile israeliene ar fi ajuns în cartiere rezidențiale din estul Rafah. Sute de mii de civili au fugit, potrivit ONU. Anterior, armata americană a declarat că a ancorat un dig plutitor temporar pe plaja din Gaza pentru a livra ajutoare umanitare suplimentare civililor palestinieni.

Procesul penal al lui Donald Trump

În procesul penal al lui Donald Trump, avocații fostului președinte au încercat să îl prezinte pe Michael Cohen – martorul vedetă al acuzării – ca pe un mincinos în serie. Anterior, dl Cohen a declarat că „The Boss” i-a ordonat să o plătească pe Stormy Daniels, o vedetă porno care spune că s-a culcat cu dl Trump. Apărarea a încercat să demonstreze că o conversație în care dl Trump a aprobat plata nu a avut loc așa cum a descris-o dl Cohen.

Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping la Beijing. El a salutat prietenia dintre țările lor în cadrul unei conferințe de presă comune. Pe parcursul celor două zile de întâlniri de la Beijing, se așteaptă ca părțile să discute, printre altele, despre războiul din Ucraina și despre cooperarea economică. Aceasta este prima călătorie în străinătate a președintelui rus de când a câștigat un simulacru de alegeri în martie, care i-a oferit un al cincilea mandat.

Tentativa de omor asupra premierului Slovaciei Robert Fico

Un bărbat a fost acuzat de tentativă de omor asupra lui Robert Fico, premierul populist al Slovaciei. Dl Fico a fost împușcat de mai multe ori în timp ce saluta oamenii în orașul central Handlova. Vicepremierul țării a declarat că acesta nu se mai află într-o „situație care să-i pună viața în pericol”. Dl Fico, care și-a început al patrulea mandat în septembrie anul trecut, s-a dovedit a fi o figură extraordinar de divizivă.

Întreruperi de energie electrică în Ucraina

Vor fi aplicate întreruperi de urgență ale energiei electrice în toată Ucraina, a declarat un consilier al premierului ucrainean. Întreruperile ar putea dura până în luna august și vor afecta mai ales clădirile rezidențiale. Infrastructura critică, cum ar fi spitalele, va fi scutită. În martie, Rusia a început o campanie de atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene. Daunele rezultate ar putea dura ani de zile pentru a fi reconstruite.

Marijuana ar putea fi reclasificată ca drog mai puțin periculos

Departamentul de Justiție al Americii a prezentat o propunere de reclasificare a marijuanei ca drog mai puțin periculos. Invocând proprietățile medicale ale canabisului, măsura ar retrograda drogul cu două trepte. În prezent, acesta este clasificat ca fiind mai periculos atât decât fentanilul, cât și decât metamfetamina. Consumul de marijuana în scop recreativ este deja legal în 24 din cele 50 de state americane.

Summitul lui Putin cu Xi în China

Vladimir Putin a sosit joi la Beijing, împotmolit în Ucraina, dar proaspăt ieșit din nou victorios în alegerile (foarte fraudate). Au trecut mai bine de doi ani de când el și Xi Jinping, liderul Chinei, au declarat o prietenie „fără limite”. De atunci, Rusia a devenit un partener din ce în ce mai important în efortul Beijingului de a demantela ordinea mondială condusă de americani. Cele două țări au crescut frecvența exercițiilor militare comune și volumul comerțului bilateral. America, la rândul său, a înăsprit sancțiunile asupra acestui comerț.

Cea mai mare îngrijorare o reprezintă tehnologia chineză și articolele cu dublă utilizare (cu aplicații atât civile, cât și militare) care ajung la producătorii de arme ruși. Potrivit celui mai înalt diplomat american, Antony Blinken, Rusia ar avea dificultăți în a-și susține războiul din Ucraina fără un astfel de sprijin. Dl Xi ripostează că China „nu se află la originea acestei crize, nu este nici parte la ea, nici participant”. Domnul Xi este pur și simplu un „prieten drag” al domnului Putin, omul din spatele războiului.

Întinderea liniei de demarcație în Ucraina

Șefii NATO din domeniul apărării se întâlnesc joi pentru a discuta despre progresele înregistrate în ceea ce privește planurile convenite la summitul de anul trecut de la Vilnius pentru consolidarea alianței cu 32 de membri. Dar în capul agendei se vor afla evoluțiile sumbre ale invaziei Rusiei în Ucraina. Șeful Statului Major al Apărării din Ucraina, generalul Anatoliy Barhylevych, urmează să informeze aliații NATO.

În ciuda aprobării de către America a unui sprijin militar în valoare de 61 de miliarde de dolari și a sosirii în Ucraina a muniției de care are nevoie cu disperare, inclusiv a rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune, Rusia își impune avantajele sale atât în ceea ce privește puterea de foc, cât și în ceea ce privește forța de muncă. Ultimele atacuri asupra Harkovului, al doilea oraș al Ucrainei, nu au ca scop capturarea acestuia, ci întinderea forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului de 1.200 km, reducând capacitatea acestora de a se apăra împotriva principalului efort rusesc din Donbas.

De asemenea, Rusia exploatează epuizarea apărării aeriene a Ucrainei prin creșterea ritmului și a preciziei atacurilor cu bombe glisante asupra pozițiilor ucrainene. Apelurile urgente ale președintelui Volodymyr Zelensky pentru mai multe baterii de apărare aeriană Patriot sunt doar cu întârziere luate în seamă.

Afacerea publicitară în creștere a Walmart

Cel mai mare retailer din lume a raportat joi rezultatele pentru primul trimestru al acestui an. Vânzările au crescut cu 3,8% în magazinele deschise de cel puțin un an. Însă analiștii se uită cu atenție la o parte mai mică a companiei: afacerea sa de publicitate.

Veniturile din publicitate ale Walmart au crescut cu 28% anul trecut, ajungând la 3,4 miliarde de dolari. S-ar putea să nu pară mare lucru, dar marjele pentru reclame sunt mult mai mari decât cele pentru alimente, astfel încât acestea contribuie la o parte supradimensionată din profit. Conform unei estimări, anul trecut reclamele au reprezentat 7,5% din câștigurile înainte de dobânzi și impozite ale Walmart; până în 2026 ar putea reprezenta 13%.

Operațiunea publicitară a Walmart este mult mai mică decât cea a Amazon, care este în frunte în comerțul electronic și în streamingul video. Dar Walmart are avantajul în războiul la sol. În cele 10.000 de magazine ale sale, agenții de publicitate pot cumpăra acces la clienți pe panouri, ecrane și radio în magazin.

Economia israeliană își revine

Potrivit cifrelor publicate joi, economia Israelului și-a revenit puternic în primul trimestru al anului 2024.  Este o schimbare radicală față de al patrulea trimestru al anului trecut, când PIB-ul s-a contractat cu peste o cincime.

Pagubele inițiale aduse economiei israeliene de războiul din Gaza au fost mai grave decât se anticipa. Israelul a mobilizat peste 300.000 de rezerviști, ceea ce afectează aproximativ 7% din forța sa de muncă. Deosebit de îngrijorător este deficitul fiscal uriaș și datoria în creștere a țării. Agenția de rating S&P Global Ratings a retrogradat ratingul de credit suveran al Israelului în luna aprilie. Moody’s Investors Service, o altă agenție de rating, a confirmat perspectiva negativă abia vinerea trecută. Cele mai recente cifre privind PIB-ul ar trebui să atenueze o parte din această pesimism, potrivit The Economist.