Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale. Biden a eșuat la dezbaterea prezidențială, iar Ursula von der Leyen este dorită pentru al doilea mandat
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale. Biden a eșuat la dezbaterea prezidențială, iar Ursula von der Leyen este dorită pentru al doilea mandat

Revista Presei Sursa foto Economedia
Sursa foto Arhiva companiei

Revista Presei Internaționale prezintă cele mai importante subiecte de pe întregul mapamond. Aceasta aduce în atenția publicului subiecte la zi de interes, ce afectează întreaga lume. Joe Biden a avut o prestație de groază în prima dezbatere prezidențială din America. Biden a ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca șefii democrați să încerce să se debaraseze de el înainte de alegerile din decembrie.

Biden s-a împiedicat de cuvintele sale și și-a pierdut în mod repetat șirul gândurilor într-un eveniment care a fost prezentat ca un test al capacității sale mentale. Donald Trump, între timp, a fost mult mai sigur pe sine.

Biden nesigur pe sine, Trump mincinos

Totuși, a mințit în legătură cu planurile fiscale ale lui Biden, cu numărul de imigranți ilegali care intră în America și cu dimensiunea uluitoare a deficitului sub propria sa președinție, printre multe alte lucruri.

Von der Leyen este dorită pentru al doilea mandat

Liderii europeni au susținut-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Comisiei Europene. Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, s-a abținut de la vot. Membrii Parlamentului European sunt așteptați să voteze luna viitoare cu privire la numirea doamnei von der Leyen. Liderii UE au nominalizat-o, de asemenea, pe Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, ca viitor diplomat de top al blocului comunitar.

Ce se întâmplă în America lui Biden? 

Curtea Supremă a Statelor Unite a publicat mai multe avize, inclusiv unul – care permite, de fapt, efectuarea avorturilor de urgență în Idaho – pe care l-a postat accidental pe internet miercuri.

De asemenea, Curtea Supremă a blocat un acord de faliment care rezolva cererile împotriva Purdue Pharma, un producător de opioide. Înțelegerea ar fi acordat familiei Sackler, care deține firma, imunitate față de răspunderea civilă pentru rolul jucat în criza opioidelor, în schimbul plății a până la 6 miliarde de dolari către reclamanți.

National Transportation Safety Board din America a impus sancțiuni companiei Boeing, al doilea mare producător de avioane din lume, pentru că a divulgat presei detalii din ancheta sa privind un panou de ușă al Boeing 737 Max care a explodat în aer în ianuarie. Boeing se confruntă cu întrebări privind siguranța după o serie de accidente. În 2019, un 737 Max s-a prăbușit lângă Addis Abeba, capitala Etiopiei, omorând toate cele 157 de persoane aflate la bord.

Își va da Netanyahu demisia?

Protestatarii s-au adunat în apropierea casei lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, la Ierusalim și au cerut demisia acestuia. Mulțimea a scandat mesaje de susținere pentru încheierea unui acord privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza. Anterior, trupele israeliene au avansat mai mult în orașul Gaza. Atacurile israeliene au ucis cel puțin șapte persoane în cartierul Shejaia, potrivit autorităților palestiniene.

China, plină de corupție

Partidul Comunist Chinez a expulzat doi foști miniștri ai apărării care au fost acuzați de corupție. Este prima dată când China a confirmat că Li Shangfu, care a dispărut din public timp de două luni anul trecut înainte de a fi destituit în octombrie, a fost anchetat. Al treilea Plenum, o reuniune a comitetului central al partidului, va confirma luna viitoare destituirea celor doi miniștri și a altor oficiali căzuți în dizgrație.

Rusia și Ucraina

Alexander Bastrykin, care conduce investigațiile federale din Rusia, a declarat că țara a trimis peste 10 000 de cetățeni nou naturalizați să „sape tranșee și să construiască fortificații” în Ucraina. Aceștia s-au numărat printre cei aproximativ 30 000 de migranți care au fost prinși evitând serviciul militar. Bastrykin a sugerat anterior că noilor cetățeni care refuză să se înroleze în armată li s-ar putea retrage cetățenia.Uniunea economică tensionată dintre Belarus și Rusia

Regiunea Vitebsk din nordul Belarusului a fost supusă unei serii de lucrări de reconstrucție înainte de Forumul Regiunilor dintre Belarus și Rusia. Atelierul de discuții presupune că se concentrează pe „cooperarea interregională în construirea unei economii inovatoare”. Acesta culminează vineri cu o sesiune plenară. Dar, la fel ca orașele gazdă, relația economică bilaterală are nevoie urgentă de unele retușuri.

De la invadarea Ucrainei în 2022, Rusia a fost afectată de sancțiuni europene. Subordonatul său, Belarus, a evitat să trimită soldați în Ucraina. Dar a ajutat economia Rusiei, servind ca o ușă din spate pentru comerțul care altfel ar putea fi blocat. Acest lucru a pus-o în vizorul Uniunii Europene. La 26 iunie, diplomații europeni au convenit să extindă pedepsele la Belarus pentru a închide „cea mai mare lacună a regimului nostru de sancțiuni”. Unii dintre membrii estici ai UE fac presiuni pentru mai mult, insistând că Belarusul ar trebui să se confrunte cu aceleași pedepse ca Rusia. Exaltarea relației economice dintre cele două state izolate nu va face decât să devină mai dificilă.Scăderea inflației în America

Ce arată cifrele americane?

Cel mai bine este să nu reacționăm exagerat la o singură lună de date economice, bune sau rele. Dar ar putea fi greu să ne stăpânim optimismul cu privire la cifrele americane care vor fi publicate vineri. Se estimează că indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personale a rămas neschimbat în mai față de aprilie. Se crede că PCE de bază, care elimină prețurile volatile ale alimentelor și energiei, a crescut cu doar 0,1% de la o lună la alta. Aceste cifre ar sugera că inflația încetinește din nou după ce a accelerat la începutul acestui an.

Rezerva Federală acordă o atenție deosebită PCE de bază. O creștere mai lentă ar putea provoca speculații conform cărora Fed va începe să reducă ratele dobânzilor în septembrie. În mod încurajator, atenuarea presiunilor asupra prețurilor ar putea fi însoțită și de dovezi ale rezistenței consumului. Se crede că cheltuielile personale au crescut cu 0,3% de la o lună la alta în luna mai. Aceasta ar face din luna mai o lună foarte bună pentru economia americană, conform economist.com.