Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale. Alegeri în Marea Britanie și întâlniri importante la Casa Albă
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale. Alegeri în Marea Britanie și întâlniri importante la Casa Albă

Revista Presei Internaționale (sursă foto: Ziua Veche)
Sursa foto: Arhiva companiei

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente care se desfășoară la nivel mondial. La Washington, președintele Joe Biden l-a întâmpinat pe William Ruto, președintele Kenyei. Acesta este primul lider african care a efectuat o vizită de stat în America în ultimii 16 ani.

Kenya va deveni cel de-al 19-lea „aliat major non-NATO” al Americii și primul din Africa subsahariană. În timpul călătoriei sale, dl Ruto va încheia, de asemenea, câteva contracte. O companie americană a acceptat deja să construiască o autostradă în Kenya pentru 3,6 miliarde de dolari.

Dispută parlamentară în Germania

Identitate și Democrație, un grup de partide de extremă dreapta din Parlamentul European, a expulzat Alternativa pentru Germania. După ce unul dintre eurodeputații săi a declarat că SS, o forță paramilitară nazistă, nu au fost „toți criminali”. Comentariile lui Maximilian Krah au determinat deja Raliul Național din Franța să respingă  partidul naționalist anti-imigranți. În ciuda unei scăderi recente în sondaje, AfD rămâne unul dintre cele mai populare partide din Germania.

Proces în America

Departamentul american al Justiției și 30 de procurori generali de stat au lansat un proces antitrust împotriva Live Nation-Ticketmaster. Aceștia susțin că firma de vânzare a biletelor acționează ca un monopol, îngreunând afacerile pentru sălile de spectacol și determinând fanii să plătească mai mult pentru bilete. Firma a calificat acuzațiile drept „absurde”. Au dat vina pe popularitatea artiștilor și pe creșterea costurilor pentru prețurile mai mari ale biletelor.

Olaf Scholz spune că apărarea Ucrainei de agresiunea rusă este „o investiție indispensabilă”

Scriind pentru The Economist, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spune că apărarea Ucrainei de agresiunea rusă este „o investiție indispensabilă” pentru securitatea Europei. Dl Scholz susține că Europa trebuie să contribuie mai mult la „împărțirea transatlantică a sarcinilor” și își exprimă sprijinul pentru apelul lui Emmanuel Macron de regândire a apărării europene. Dar el respinge ca „nerealist” orice apel la o forță de descurajare nucleară a UE.

Arest în Rusia

Rusia l-a arestat pe generalul-locotenent Vadim Shamarin, adjunctul șefului Statului Major General al armatei, în cadrul unui efort de a combate corupția din cadrul forțelor armate. Generalul Shamarin este acuzat de luare de mită și corupție, în special în ceea ce privește atribuirea de contracte de stat. El este al patrulea oficial de rang înalt din domeniul apărării care a fost arestat de la 23 aprilie.

Pachet de sprijin al Coreei de Sud

Coreea de Sud a anunțat un pachet de sprijin de 26 de miliarde de woni pentru industria semiconductorilor din țară. Pachetul oferă scutiri de taxe pentru marile firme, cum ar fi Samsung Electronics, precum și crearea unui fond pentru a sprijini producătorii de echipamente și companiile de proiectare. Guvernul propusese anterior un pachet de 10 trilioane de woni pentru acest sector, care a reprezentat aproape o cincime din totalul exporturilor Coreei de Sud în aprilie.

Kosovo a votat pentru închirierea celulelor de închisoare în Danemarca

Parlamentul kosovar a votat pentru închirierea a 300 de celule de închisoare în Danemarca, unde guvernul se luptă cu supraaglomerarea în unitățile sale penitenciare. În schimb, Kosovo va primi 210 milioane de euro (230 milioane de dolari) în următorii zece ani. Celulele vor fi folosite pentru a încarcera infractori din afara UE care urmează să fie deportați din Danemarca după ce își vor ispăși pedepsele.

Alegerile de vară din Marea Britanie

Britanicii vor alege un nou guvern pe 4 iulie. Miercuri, premierul Rishi Sunak a declarat că i-a cerut regelui Charles al III-lea să dizolve Parlamentul pe 30 mai. Dl Sunak a salutat realizările guvernului său și a declarat că va „lupta pentru fiecare vot”.

Ceea ce se va întâmpla în continuare este în mare parte previzibil. O pauză parlamentară, care ar fi început joi, va fi anulată. Guvernul va decide ce părți ale legislației pe cale de a deveni lege vor fi adoptate și care vor fi aruncate la gunoi. Cele importante, cu sprijin transpartinic, ar putea deveni lege rapid. Iar pe 4 iulie, în ciuda cuvintelor pline de speranță ale dlui Sunak, Sir Keir Starmer, fostul avocat pentru drepturile omului care conduce acum Partidul Laburist, va fi votat aproape sigur ca nou prim-ministru al Marii Britanii. Va fi prima majoritate a laburiștilor din 2010 încoace.

Saga inflației din Turcia continuă

Banca centrală a Turciei a menținut joi rata dobânzii de bază la 50%, continuând lupta pentru reducerea inflației. Este a doua lună consecutivă fără o modificare a ratei. În martie, banca a surprins piețele când a majorat rata de bază cu cinci puncte procentuale.

Inflația anuală a ajuns la 69,8% în aprilie. Această rată ridicată este rezultatul unor ani de politică monetară neortodoxă, care a menținut ratele dobânzilor la un nivel scăzut în ciuda inflației ridicate. Dar prețurile au continuat să crească vertiginos chiar și după ce Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a numit vara trecută un ministru de finanțe favorabil pieței, care a încercat să atragă din nou investitorii.

Macron încearcă să calmeze Noua Caledonie

Emmanuel Macron, președintele Franței, se află joi în Noua Caledonie, după mai mult de o săptămână de revolte în teritoriul francez din Pacific. Călătoria este menită să arate solidaritate cu rezidenții și să încurajeze grupările politice rivale să discute. Ultima izbucnire, care a dus la impunerea unei stări de urgență de 12 zile săptămâna trecută, a fost declanșată de o lege adoptată la Paris pentru a acorda tuturor cetățenilor francezi din Noua Caledonie drepturi egale de vot la alegerile provinciale. Liderii minorității kanak consideră că aceasta este o manevră neocolonială de diluare a forței lor politice.

Insula bogată în nichel este esențială pentru strategia Indo-Pacific a Franței de a face față unei Chine din ce în ce mai asertive. Acum, francezii văd și acolo ingerințe legate de Rusia. Viginum, organismul de stat francez care monitorizează dezinformarea, a urmărit o campanie de stârnire a furiei anti-franceze în Noua Caledonie până în Azerbaidjan, o țară din Caucaz favorabilă Kremlinului. Domnul Macron se confruntă cu amestecul internațional, precum și cu discordia internă, potrivit The Economist.