Infofinanciar > Info > Revine taxa de solidaritate. Care sunt companiile vizate de Guvern și ce sume ar aduce la bugetul de stat
Info

Revine taxa de solidaritate. Care sunt companiile vizate de Guvern și ce sume ar aduce la bugetul de stat

taxe-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

PSD readuce în discuție taxa de solidaritate, în încercarea de a aduce sume mai mari către bugetul de stat, după ce propunerea introducerii impozitului progresiv a fost respinsă categoric de premierul Nicolae Ciucă.

Conform Profit.ro, taxa ar urma să fie impusă pentru marile companii din România și va fi în cumul de 1% din cifra de afaceri, începând cu anul 2023. Potrivit liderului UDMR, Kelemen Hunor, banii colectați din taxa pe solidaritate ar urma să fie direcționați către investiții în domenii precum sănătatea sau educația. Măsura ar viza peste 300 de companii, printre care Lidl, Kaufland, Carrefour, Automobile Dacia, Ford România, OMV Petrom sau Rompetrol și ar fi fost agreată deja de specialiști.

Ideea a tot fost rostogolită în spațiul public în ultimii cinci ani

Actuala coaliție de guvernare a mai discutat anul trecut despre posibilitatea introducerii taxei de solidaritate. PSD și UDMR au susținut proiectul, în timp ce PNL s-a opus. Surse politice au precizat că astăzi situația nu ar sta foarte diferit, mai ales că săptămâna trecută, Nicolae Ciucă a declarat că se opune modificării sistemului de taxare a companiilor.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a recunoscut miercuri că taxa de solidaritate este pe agenda de discuții, dar nu a dorit să ofere detalii. Acesta s-a rezumat să declare următoarele: „Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate există în Germania. Și nu știu dacă o avem. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri.”

PSD și-a mai dorit să introducă taxa de solidaritate și în Guvernul format cu ALDE, în 2017, dar inițiativa a fost respinsă de mediul de afaceri. La acea vreme, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, avea în plan ca taxa de solidaritate să fie chiar de 2% din cifra de afaceri.