Infofinanciar > Info > Revine austeritatea în România? Marius-Constantin Budăi anunță tăieri și îngețări salariale
Info

Revine austeritatea în România? Marius-Constantin Budăi anunță tăieri și îngețări salariale

marius-constantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: substantial.ro)
FOTO: substantial.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a clarificat lucrurile în privința măsurilor de restructurare financiară care vor fi adoptate de Guvern în perioada următoare. În urma tăierilor bugetare propuse de miniștri, abia se strâng 3 miliarde de lei, insuficient pentru acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei.

În cursul acestei zile, Executivul a precizat că toți șefii de cabinete au depus planurile solicitate de Nicolae Ciucă și urmează ca acestea să fie analizate în ședința de guvern din săptămâna următoare.

Budăi reduce cheltuielile ministerului cu 6 milioane de lei

În aceste condiții, ministerul Afacerilor de Interne a făcut economii de 600 de milioane de lei. Au fost operate reduceri de 200-250 de milioane de lei prin diminuarea costurilor aferente deplasărilor și achizițiilor. Totodată, prin reducerea cheltuielilor de personal au fost obținute alte 300-350 milioane de lei. Prin urmare, planul de austeritate al MAI cuprinde blocarea a 800 de posturi care ar fi putut proveni din surse externe.

La rândul său, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, promite reduceri de 6 milioane de lei ce constau în reduceri de bunuri, servicii și cursuri de perfecționare pentru angajați. De asemenea, consumul de carburant se va reduce cu aproximativ 20 de procente. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că reducerea cheltuielilor va fi ceva mică, mai precis, în acest caz, suma înaintată de minister este de 700.000 de lei. Se vor acorda mai puțini bani pentru carburant, cărți, bunuri și servicii dar și pentru produsele de curățenie.

Însă sunt și ministere, precum cel al Educației, care nu au reușit să obțină tăieri de fonduri, în acest caz departamentul financiar nu a identificat soluții pentru reducerea cheltuielilor. Mai mult, ministerul va cere mai mulți bani la următoare rectificare bugetară.

Ministerul Educației cere mai mulți bani

În privința tăierilor de salarii, ministrul Muncii, Marius Budăi, pe fondul zvonurilor apărute în spațiul public, a precizat că salariile bugetarilor nu vor fi diminuate. „O spun încă o dată și spun ce a spus și președintele partidului, Marcel Ciolacu. Nu tăierilor de salarii!

În peste 30 de ani de democrație, cât PSD a fost la guvernare, nu cred că s-a legat niciodată de PSD vreo măsură de a rezolva o problemă în economie prin tăieri de venituri de la populație. Asta este cel mai simplu, s-a făcut, nu suntem noi ăia, nici nu am înghețat venituri, nici nu am tăiat salarii, s-a văzut și pe perioada anilor 2020-2021, dar și mai devreme”, a explicat Marius-Constantin Budăi.

De asemenea și Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu se pune problema ca salariile să fie tăiate în contextul în care România a înregistrat creștere economică. „Este o discuție în spațiul public care a luat-o într-o direcție complet greșită. Situația economică a României e bună. Avem creștere economică. Avem dezvoltare cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize. În același timp, România dispune de oportunități imense de a obține bani europeni.

Când s-au negociat fondurile europene și pentru PNRR am fost la Bruxelles unde am negociat. E o oportunitate imensă și treaba Guvernului e să creeze cadrul ca acești bani să fie atrași.

Se pare că atunci când s-a construit bugetul pe 2023 a existat o oarecare supraevaluare a capacității de colectare. (…) Nu există nicio gaură și nicio perspectivă de criză. Fiscul trebuie să se miște un pic mai bine, dar trebuie corectată și partea de cheltuieli. Nu e nevoie de tăieri. Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a solicitat restructurare posturilor alocate persoanelor reangajate înaintea termenului de pensionare. „PSD cere să se restructureze posturile în care s-au reangajat cei pensionați înainte de a împlini vârsta de pensionare. Am cerut ca bonusurile din sistemul public care au rolul de a recompensa un rezultat excepțional să nu mai fie acordate pe durată nedeterminată”, a precizat Marcel Ciolacu.