Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi, despre creșterea pensiilor și salariilor! Ce promisiune a făcut ministrul Muncii
Info

Marius-Constantin Budăi, despre creșterea pensiilor și salariilor! Ce promisiune a făcut ministrul Muncii

pensii marius constantin budai, ministrul muncii (Sursă foto: dailybusiness.ro)
sursă foto: dailybusiness.ro

Pensionarii sunt nemulțumiți și amenință să protesteze. În timp ce românii solicită o creștere a pensiilor și a salariilor în contextul inflației ridicate, ministrul Muncii și Solidarității Sociale nu poate promite decât că aceste venituri nu vor fi reduse.

Există probleme în cadrul coaliției de guvernare. Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, a făcut o promisiune că sub guvernarea PSD (Partidul Social Democrat), pensiile și salariile românilor nu vor fi reduse. „Tot simplu şi direct vă spun şi eu, mă uit în ochii cetăţenilor români şi le spun că atâta timp cât noi PSD vom fi la guvernare este exclusă această variantă de tăiere a salariilor. Că trebuie să facem tot posibilul şi să reducem risipa este cu totul şi cu totul altceva.

Şi să încadrăm în fişa postului unui ministru şi a unui decident şi a unui ordonator de credite şi anume o cheltuire eficientă a fondurilor publice este cu totul şi cu totul altceva”, a explicat ministrul Muncii.

PSD nu susține scăderea salariilor sau a pensiilor

Marius-Constantin Budăi a declarat, la Antena 3 CNN, că până acum PSD nu a luat în considerare o astfel de opțiune în cei 30 de ani de existență post-decembristă și nici nu are de gând să facă acest lucru în viitor. El a subliniat că PSD nu ar fi de acord cu reducerea pensiilor și salariilor românilor.

Declarația lui Marius Budăi a venit în replică la afirmația făcută sâmbătă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a precizat că reducerea cheltuielilor este o cerință impusă de Comisia Europeană pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și că pentru a fi eficientă, măsura ar putea implica tăierea salariilor, reducerea numărului de funcționari publici sau creșterea impozitelor.

„Atâta timp cât noi PSD vom fi la guvernare, este exclusă această variantă. După ce am sesizat din presă interviul domnului Boloş am căutat şi am văzut şi eu interviul şi domnul Boloş a plecat practic de la sursa răului, aşa cum îi spun eu, şi anume a plecat de la scrierea din PNRR, însă, eu repet, ca să fim foarte clari – da, trebuie să fim atenţi cu cheltuirea fondurilor publice, dar nu cu reducerea salariilor şi nu într-o perioadă în care puterea de cumpărare a tuturor românilor este ameninţată”, precizează ministrul Muncii.

România alocă cu 4 procente mai puțin din PIB pentru pensii decât media din UE

În contextul discuțiilor privind PNRR, Marius Budăi a afirmat că multe dintre lucrurile care au fost incluse în plan au fost trecute acolo pentru a fi promovate la televizor și nu pentru a fi efectiv puse în practică. În trecut, Budăi și Marcel Ciolacu au atras atenția că anumite măsuri incluse în PNRR ar putea fi imposibil de realizat sau ar putea aduce prejudicii oamenilor.

„Dacă plecăm de la acel procent, nu discut valoarea procentului, discut de un procent, de o plafonare a cheltuielilor din PIB cu pensiile seniorilor României, unde am primit întrebare clară de la Comisia Europeană şi am fost întrebat – de ce, domnule ministru, 2070 şi de ce domnule ministru, acest procent”, a declarat ministrul.

Marius Budăi a mai explicat că, după ce a preluat funcția de ministru al Muncii, a solicitat o analiză în ceea ce privește procentul pensiilor din PIB. Cu toate acestea, nu a găsit nicio analiză existentă la Ministerul Muncii și a dorit să înțeleagă de ce procentul era stabilit la 9,2% sau 9,3%, în condițiile în care media plăților pensiilor în PIB la nivelul UE era de 12,5 – 13%, potrivit RomâniaTV.