Infofinanciar > Info > Revenire puternică a turismului european! România, printre statele din UE care se descurcă cel mai prost
Info

Revenire puternică a turismului european! România, printre statele din UE care se descurcă cel mai prost

Turismul este cel mai important sector de servicii din Grecia, generând venituri de miliarde de euro anual. Sursa foto: dreamstime
Sursa foto: dreamstime

După declinul înregistrat din cauza pandemiei COVID-19, numărul total de înnoptări petrecute în structurile de cazare turistică din UE a ajuns la 2,73 miliarde în 2022. Acest lucru marchează o diferență de 5% față de numărul de înnoptări petrecute în 2019 (2,88 miliarde de înnoptări). Comparativ cu 2021 (1,83 miliarde de înnoptări), înnoptările au crescut cu 49% în 2022, anunță Eurostat.

În cursul anului 2022, cifrele privind turismul în toate lunile au fost mai mari decât lunile corespunzătoare din 2021, trimestrul al patrulea din 2022 înregistrând 472 de milioane de înnoptări. Aceasta a reprezentat o scădere de numai 2% în comparație cu trimestrul al patrulea din 2019, înainte de pandemie (483 de milioane de înnoptări).

Turismul își revine

La începutul anului 2022, nivelurile turismului au fost mult mai scăzute decât în lunile corespunzătoare din 2019. Cu toate acestea, începând cu luna mai 2022, diferența a devenit mai puțin vizibilă. Pentru restul anului, înnoptări petrecute în cazările turistice au fost cu mai puțin de 5% mai mici decât în 2019, iar în iulie, august, septembrie și octombrie, acestea au fost cu mai puțin de 1% mai mici decât în aceleași luni din 2019, arată datele Eurostat.

Datele pentru 2022 arată, de asemenea, înnoptările petrecute de oaspeții interni au depășit nivelurile din 2019 (1,53 miliarde de nopți în 2022, față de 1,51 miliarde de nopți în 2019; +1%). Pe de altă parte, înnoptări petrecute de oaspeții internaționali au fost aproape de o recuperare completă, dar încă la o anumită distanță (1,20 miliarde de nopți în 2022, comparativ cu 1,36 miliarde de nopți în 2019; -12%).

Dintre țările Uniunii Europene, Letonia a fost cea mai departe de redresarea completă în ceea ce privește înnoptări petrecute de oaspeții internaționali (-45% în 2022 față de 2019), urmată de Slovacia (-40%) și Lituania (-37%). Danemarca a fost singurul membru al UE care a înregistrat o creștere a numărului de înnoptări petrecute de oaspeții internaționali (+4%), în timp ce Croația (-2%) și Luxemburg (-3%) s-au apropiat.

Pe de altă parte, Malta a înregistrat cea mai mare creștere a nopților petrecute de oaspeții interni (+39% în 2022 față de 2019), urmată de Cipru (+35%) și Slovenia (+25%). Cele mai mari scăderi ale înnoptărilor petrecute de oaspeții interni au fost înregistrate în Slovacia (-22%), România (-15%) și Ungaria (-13%), toate acestea înregistrând, de asemenea, scăderi destul de mari ale înnoptărilor petrecute de oaspeții internaționali (cel puțin -30%).

Turismul și-ar putea reveni în 2023

„Privind spre 2023, ne așteptăm ca sectorul turismului din Europa să își continue revenirea puternică. Întrucât călătoriile europene pe distanțe scurte sunt pe cale de redresare, atenția industriei turismului s-a îndreptat acum către sosirile pe distanțe lungi. Ca o veste binevenită, ne putem aștepta la revenirea mult așteptată a vizitatorilor din Asia-Pacific în lunile următoare. Pe măsură ce industria navighează printre numeroasele provocări cu care se confruntă în acest an, este vital ca sectorul să continue să fie receptiv la cererea consumatorilor, îmbunătățind experiența vizitatorilor la destinație și vizând piețele și segmentele mai puțin afectate de încetinirea economică”, declara Luís Araújo, președintele Comisiei Europene de Turism, conform ETC.

În ciuda perspectivelor economice mai sumbre, redresarea turismului european a persistat la sfârșitul anului 2022, susținută de o cerere reținută puternică. Excesul de economii din timpul pandemiei a prelungit probabil sezonul de vară, deoarece călătorii erau nerăbdători să iasă și să călătorească după trei ani de blocaje Covid-19.

Datele de la începutul anului, în comparație cu 2019, arată că aproape una din două destinații raportate a recuperat peste 80% din sosirile de străini de dinainte de pandemie. În general, destinațiile din sudul Mediteranei au înregistrat cea mai rapidă recuperare la sfârșitul anului.

Prețurile ridicate au stimulat atractivitatea unor destinații mai accesibile, iar turiștii s-au îndreptat către Turcia (-2%) pentru a beneficia de o liră mai slabă. Luxemburg (-4%), Serbia (-6%), Grecia (-6%) și Portugalia (-7%) se apropie, de asemenea, de nivelurile din 2019.

Cele mai lente destinații când vine vorba de revenire sunt cele din Europa de Est, din cauza războiului din Ucraina și a lipsei de vizitatori ruși în destinațiile care depind în mare măsură de această piață. Cele mai puternice scăderi se observă în Finlanda (-38%), Lituania, Letonia și România (toate -42%).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.