Info

Exclusiv! Turismul autohton, aproape de asfixiere! Alin Burcea în podcastul Hai România: „E tragic, mapamondul nu știe de noi”

Podcast Andronic - Turcesc
Foto: infofinanciar.ro

Turism medical, turism balneo, ba chiar și turism sexual avem , așa după cum a demonstrat recentul caz Tate. Per total, însă, suntem nu la coada calului, ci chiar în spatele căruței. Toate frumusețile geografice ale României le cunoaștem doar noi, căci promovarea turismului românesc este nula. Alin Burcea, CEO-ul agenției Paralela 45, spune că România nu există ca destinație pe harta turismului mondial. Despre acest aspect și multe alte neajunsuri a vorbit în podcastul EVZ Play Alin Burcea, unul din investitorii cheie în turismul autohton.

Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu în podcastul EVZ Play de luni, Alin Burcea, este unul dintre antreprenorii care au pus bazele turismului românesc de după Revoluție. Este CEO și fondator al agenției Paralela 45, postură în care are o vedere de ansamblu a evoluției turismului autohton în 3 decenii de la Revoluție.

Lipsa de promovare vine din lipsa de strategie

În viziunea invitatului, principala cauză a faptului că România aproape că nu există pe harta turismului mondial este lipsa de promovare, la rândul său cauzată de lipsa de strategie. Astfel, peisaje unice cum este de exemplu Delta Dunării nu sunt încurajate să devină un hit turistic.

„Vin puțini turiști în România, nu știu de noi. Noi putem să le facem o grămadă de programe în țară. Sunt foarte multe programe de circuit, îi ducem pe foarte multe trasee foarte frumoase. Problema e că nu știe lumea de noi ca destinație. Pot să îi duc în Deltă, în Moldova”, a explicat specialistul în turism.

O altă cauză a crizei turistice vine din lipsa de zboruri cu destinația România, a mai atras atenția invitatul.

Bugetul de promovare în 2022 e „buget de firmă”

În altă ordine de idei, finanțarea insuficientă a turismului este o cauză a nevalorificării turismului și derivă tot din lipsa de viziune. De exemplu, în anul 2022, a mai observat Alin Burcea, s-au alocat resurse de la bugetul de stat în valoare de numai 1.5 milioane de euro. „Ăsta e buget de firmă, nu e buget de țară”.

Alin Burcea a menționat că miniștrii care se perindă la Ministerul Turismului nu au viziune, dând ca exemplu cel mai relevant pe Daniel Cadariu. Actualul demnitar din fruntea Turismului „a omis” să trimită un document necesar la Bruxelles, prin care să ceară o bonificație pentru promovare turistică.

„Ei nu au anticipare, să trimită în octombrie… În 2022, dl Cadariu a reușit să încălzească un program, o ordonanță lucrată de noi ca asociație cu fostul ministru al Turismului”, a mai explicat Alin Burcea în studioul EVZ-Capital.

O soluție cu efecte rapide se referă la accelerea legislației în direcția susținerii antreprenorilor privați, care pot oferi alternative reale care să facă turiștii străini să revină în țară.