Lumea la zi

Revenim la pandemie? OMS le recomandă călătorilor să poarte măști de protecție în urma răspândirii noii variante COVID

Aeroportul din Beijing, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Țările ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a recomanda pasagerilor să poarte măști pe zborurile pe distanțe lungi, având în vedere răspândirea rapidă a celei mai recente subvariante Omicron a COVID-19 în Statele Unite, au declarat marți reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În Europa, până acum, subvarianta XBB.1.5 a fost detectată local, dar trendul se află în creștere, au susținut oficialii OMS și ai Europei în cadrul unei conferințe de presă.

Pasagerii ar trebui sfătuiți să poarte măști în mediile cu risc ridicat, cum ar fi zborurile pe distanțe lungi, a declarat ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, adăugând: „Aceasta ar trebui să fie o recomandare emisă pasagerilor care sosesc din orice loc în care există o transmitere extinsă a COVID-19„.

XBB.1.5 ia amploare

XBB.1.5, cea mai transmisibilă subvariantă Omicron detectată până în prezent, a reprezentat 27,6% din cazurile de COVID-19 din Statele Unite în săptămâna încheiată la 7 ianuarie, au declarat oficialii din domeniul sănătății.

Nu era clar dacă XBB.1.5 va provoca propriul său val de infecții la nivel mondial. Vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva simptomelor severe, a spitalizării și a decesului, spun experții.

„Țările trebuie să analizeze baza de dovezi pentru testarea înainte de plecare” și, dacă se iau în considerare acțiuni, „măsurile de călătorie ar trebui să fie implementate într-un mod nediscriminatoriu”, a declarat Smallwood, potrivit Reuters.

Acest lucru nu înseamnă că agenția a recomandat testarea pasagerilor din Statele Unite în acest stadiu, a adăugat ea.

Printre măsurile care ar putea fi luate se numără supravegherea genomică și direcționarea mai multor persoane către pasagerii din alte țări. Altele includ monitorizarea apelor reziduale din jurul punctelor de intrare, cum ar fi aeroporturile.

Mutația tulpinii

XBB.1.5 este un alt descendent al Omicron, varianta cea mai contagioasă și acum dominantă la nivel mondial a virusului care provoacă COVID-19. Este un descendent al XBB, detectat pentru prima dată în octombrie, el însuși o recombinare a altor două subvariante Omicron.

Îngrijorările legate de faptul că XBB.1.5 ar putea alimenta un nou val de cazuri în Statele Unite și nu numai sunt în creștere, pe fondul unei înmulțiri a numărului de cazuri de COVID în China, după ce luna trecută țara a renunțat la politica „zero -COVID”.

Potrivit datelor raportate de OMS la începutul acestei luni, o analiză efectuată de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a arătat o predominanță a tulpinilor Omicron BA.5.2 și BF.7 în rândul infecțiilor dobândite la nivel local.

Masca pe axa China-UE

Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (AESA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au emis marți recomandări pentru zborurile dintre China și Uniunea Europeană, care includ „măsuri nefarmaceutice pentru a reduce răspândirea virusului, cum ar fi purtarea de măști și testarea călătorilor, precum și monitorizarea apelor reziduale ca instrument de avertizare timpurie pentru a detecta noi variante”.

Agențiile recomandă „testarea aleatorie, ce poate fi efectuată, de asemenea, pe un eșantion de pasageri la sosire” și „îmbunătățirea curățării și dezinfecției aeronavelor care deservesc aceste rute”.

Săptămâna trecută, Grupul integrat de răspuns politic integrat la crize (IPCR) al UE, un organism format din oficiali din cele 27 de guverne ale UE, a recomandat, de asemenea, ca toți pasagerii de pe zborurile spre și dinspre China să poarte măști de protecție și să efectueze teste aleatorii asupra pasagerilor care sosesc din China.

Mulți oameni de știință, inclusiv de la OMS, cred că autoritățile de la Beijing nu raportează adevărata amploare a epidemiei sale.

Mai mult de o duzină de țări, inclusiv Statele Unite, cer teste COVID de la călătorii din China.